Sociaal leren

Sociaal leren: de rode draad in ons werk

Wij (Sibrenne en Joitske) hebben elkaar online ontmoet. In 2003 waren we allebei enthousiaste deelnemers in een online workshop over Communities of Practice. Het thema was sociaal leren en ook toen was er al veel interesse in de nieuwe online mogelijkheden: groepen die via de foto-site Flickr samen uitwisselen en leren betere foto’s te maken.  Al snel besloten we onze mouwen op te stropen en een community te faciliteren over e-collaboration in de ontwikkelingssector. Het was geen toeval dat we elkaar door dit thema ontmoetten. We geloven sterk in de kracht van sociaal leren, vanuit een sociaal-constructivistische visie op leren. Sociaal leren wordt steeds belangrijker omdat we steeds meer online communiceren, meer informatie verwerken, over vakgebieden heen samenwerken. Ons huidige werk rondom sociaal leren richt zich op de nieuwe online mogelijkheden. We koppelen theoretische onderbouwing aan de praktijk. Een van onze bronnen is de Losmakers community die wij zelf faciliteren.

Social leren is via interactie betekenis geven en nieuwe ideeën ontwikkelen. Dit wordt op nieuwe manieren mogelijk gemaakt door sociale technologie (Bron: Marcia Conner)

Wat is sociaal leren niet? Sociaal leren is niet gelijk aan interactie in opleiding of cursus. Sociaal leren is niet een forum toevoegen aan een e-learning module. Sociaal leren is ook niet het inkopen van een platform. Sociale leerprocessen draaien om verdieping, verbinding tussen mensen en passie. Het is niet zo dat dit allemaal vanzelf gaat. Je kunt dat wel degelijk stimuleren, faciliteren, evalueren.

ennuonline_logo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de laatste nieuwtjes van Ennuonline

Bedankt voor je inschrijving. Vanaf nu ontvang je ons laatste nieuws in je mailbox.