Ik heb een VSEE gesprek met Henriëtte van Amerongen – Opleidingskundig adviseur RAILINFRA OPLEIDINGEN. VSEE is een tool waarbij je online met elkaar kunt praten met video erbij, een goed alternatief voor Skype. Henriëtte maakt veel gebruik van VSEE en haar casus voor de leergang ‘leren en veranderen met nieuwe media’ bestond uit een verkenning of VSEE geïntegreerd kan worden in het werk van de monteurs aan het spoor.  Echter, dit klinkt gemakkelijk maar blijkt in de praktijk behoorlijk complex.

Kun je iets vertellen over het idee om met video te gaan werken?

Het idee was om te verkennen of en hoe we  praktijkbegeleiding krachtiger zouden  kunnen maken door webcams te gebruiken. Als een monteur ter plaatse een lastige storing heeft zou het prachtig zijn als hij middels foto of film van de situatie hulp kan inroepen van collega-monteurs (die zich overal in het land bevinden). Tevens kan het een hulpmiddel zijn voor de begeleiders, om zicht te houden op waar monteurs in het veld tegenaan lopen. Dit kan voor hen aanleiding zijn om verbeteringen aan te brengen in het werk, bijvoorbeeld middels documentatie.

Hoe heb je het aangepakt?

We hebben dit idee besproken met praktijkbegeleiders en die waren enthousiast. Toen ben Ik ben vervolgens gaan zoeken naar passende tools en daar kwam VSEE uit. Skype en Google Hangouts zijn vergelijkbare tools,  maar VSEE kwam het beste uit de bus omdat het gebruikersvriendelijk is, kwalitatief goede video heeft en lage bandbreedte vereist.  Groepsvideo is bovendien gratis en van prima kwaliteit.

En wordt het nu volop gebruikt?

Het bleek in de praktijk lastig van de grond te krijgen. De organisatie moet er op ingericht zijn, alle monteurs hebben een ipad nodig, er dient voldoende IT-ondersteuning te zijn. Implementatie van zo’n online tool heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Bijvoorbeeld: alleen op mijn laptop heb ik een webcam. Normaal werk ik op een computer zonder webcam. De laptop gebruik ik niet vaak en moet ik apart voor het gebruik van VSEE uit mijn kluisje pakken. Deze extra handeling zorgt voor een drempel die slagen van het project behoorlijk in de weg kan staan.

Heb je het idee nu laten varen?

Ik zie praktijkbegeleiding via de webcam wel gebeuren maar de tijd is er nog niet rijp voor. Het vraagt tijd om mensen te overtuigen. Het is een iteratief proces waar we wel aan doorwerken. We gaan een training voor praktijkbegeleiders ontwikkelen waarin  we ze de mogelijkheden laten zien. Hoe het zich ontwikkelt – dat zal de tijd leren.

Wat heb je geleerd van je casus over nieuwe media?

Het begint met laten zien wat er mogelijk is, en kijken wat aansluit. In de leergang heb ik kennis gemaakt met verschillende tools en ik zie nu mogelijkheden om nieuwe actieve werkvormen te gebruiken. Ik zie mijn rol als degene die laat zijn welke nieuwe mogelijkheden er zijn.

Het gebruik van nieuwe media klinkt aantrekkelijk en een idee is snel bedacht. Echter als je het praktisch maakt komen er allerlei technisch/organisatorische hobbels naar boven. Het heeft nogal wat impact. Het is de kunst om nieuwe media als middel te gebruiken en in te zetten om bijvoorbeeld tijdswinst mee te boeken.

Wat heb je geleerd over het gebruik van nieuwe media binnen leren en opleiden?

Ik dacht dat het een must was om sociale media te gebruiken om jongeren te boeien. Nu is mijn beeld veranderd- jongeren gebruiken media vooral voor het sociale en minder voor het leren. Facebook gaat vooral om contact met eigen vrienden. Dus zet sociale media echt in als het meerwaarde heeft. Een voorbeeld: ik ga binnenkort intervisie begeleiding doen. Ik wil dat mensen van tevoren nadenken over mogelijke cases.  Met de juiste tool kun je tijd besparen zodat de intervisie effectiever wordt.