Hiervoor had ik het idee dat ik van alles moest met nieuwe media. Nu kan ik goed kiezen en ook bewust besluiten iets niet te doen. Geeft me een rustig gevoel.

Schermafbeelding 2013-12-02 om 16.38.47Pieterbas Buijs, trainer en adviseur Medezeggenschap bij Stavoor, heeft meegedaan aan de online cursus ‘In 40 dagen Snel en Slim Online aan de Slag‘. Het leek ons leuk om hem te vragen, na ongeveer een half jaar, wat deze cursus hem heeft gebracht.

Hoe dacht je een jaar geleden over het gebruik van sociale media in je werk?

Ik kende een paar online tools. Twitter associeerde ik met sociale media, maar heel veel verder dan de ‘big five’ kwam ik niet. Ik had wel het idee dat gebruik van deze tools een meerwaarde zou kunnen hebben in mijn werk. Dat mijn acquisitie er bijvoorbeeld door versterkt zou kunnen worden.

Wat heeft ‘in 40 dagen online…’ je opgeleverd?

Door deze online cursus heb ik het speelveld van nieuwe en sociale media aardig in beeld gekregen. Ik kan de tools goed in het perspectief van de functionaliteit plaatsen: tools die je kunt gebruiken om informatie te vinden tot tools om een actief en interactief netwerk op te bouwen. Ik weet nu ook beter wat voor type social media gebruiker ik ben. Voor mij zit de meerwaarde echt op het vinden van kwalitatief goede online informatie.

Ik beschikte al wel over een Twitter account, maar twitterde zelf niet. Wel had ik regelmatig het gevoel dat ik daar meer mee ‘moest’. Nu Twitter ik nog steeds niet, maar voor mij is dat helemaal prima. Het is nu een bewuste keuze om niet te gaan twitteren. In 40 dagen online heeft mij erg geholpen in het vormgeven van mijn sociale media identiteit.

Ik dacht altijd ‘er moet meer in zitten’ en dat denk ik nu nog. Ik zie aan wat er online gebeurt dat er nog veel meer mogelijkheden en handige tools zijn voor mijn werk. Het lukt me alleen om sneller te zien waar voor mij waarde in zit en om gerichte keuzes te maken. Heel concreet gebruik ik een paar handige tools om informatie online te vinden op mijn vakgebied. En ik benut LinkedIn veel effectiever. Ik heb niet het idee dat mijn manier van acquisitie doen versterkt of verandert is door gebruik van sociale media. Maar mijn wens op dit gebied is wel minder geworden; ik ben tevreden over de wijze waarop ik sociale media in mijn werk gebruik en in de toekomst heb ik nog alle gelegenheid om het terrein van ‘acquisitie en sociale media’ te verkennen.

Hoe heb je ‘In 40 dagen online…’ ervaren? 

De gedachte om een bepaalde tijd wat intensief met het gebruik van nieuwe media bezig te zijn, trok me enorm. Deze online cursus leek me een prettige stok achter de deur. Een ritme en concrete opdrachten, dat sprak me aan. Wel liep ik vanaf het begin gelijk achter! Maar het ritme kon ik zelf aanpassen en ik besloot voor mezelf tevreden te zijn met ‘drie keer in de week iets doen’. Elke dag ontving ik per mail een nieuwe opdracht en ik moet zeggen dat dat me wel nieuwsgierig maakte. Ook al had ik niet voor alles tijd, ik wilde toch ook geen opdracht missen. Er zaten tools bij waar ik nog nooit van gehoord had, die voor mij wel handig bleken!

Welke opdracht, tool of activiteit is je bijgebleven?

Google Alert. Wat een handige tool! Heel gemakkelijk in te stellen en het levert mij regelmatig goede informatie op. Het is een tool die je kunt gebruiken om online informatie te filteren, en waardevolle informatie naar je toe te halen.

Hoe is je kijk op gebruik van sociale media verandert? 

Ik heb de 40 dagen niet volgehouden, maar wel veel geleerd. Ik dacht voorheen bijvoorbeeld… als ik een online enquete wil uitzetten dan heb ik daar veel voor nodig om voor elkaar te krijgen. En ik vroeg me af wat de commerciële truc was achter die zogenaamde gratis tools. Nu weet ik dat er vanuit de Open Source gedachte allerlei tools beschikbaar zijn om te gebruiken. Ik zie nu online veel activiteit die openheid op een heel echte wijze inzet. Hoe die verdienmodellen werken? Geen idee.

De drempel om sociale media te gebruiken in mijn werk is weg. Het komt er op aan de toepassing van bepaalde tools te laten inslijten. In het begin voelt een nieuwe handeling als extra en zo voelt dat voor mij niet meer. In 40 dagen online geeft je echt de gelegenheid om een nieuwe aanpak te laten inslijten in je systeem of werkwijze.

 

Schermafbeelding 2013-12-02 om 17.23.33