Bij artikelen over sociale media worden vooral de voordelen benadrukt: we kunnen nu zelf een beweging starten rond een iets wat ons bezig houdt (in zeven stappen!), zonder kosten met de hele wereld uitwisselen en bellen (via skype), of zoals Esmée Denters via youtube beroemd worden. Zelf ben ik ook vooral enthousiast en zou niet graag terug naar de tijd voor sociale media.

Toch moet je ook oog hebben voor de nadelen en de donkere kant van sociale media. Denk aan cyberbullying en haatgroepen. Of aan privacy issues. Bij sollicitaties wordt er gezocht naar informatie en kan er iets boven komen waar je niet trots op bent. En ook inbrekers lezen mee op twitter wanneer je op vakantie bent. En de snelheid waarmee informatie wordt rondgestuurd op internet via blogs en twitter leidt tot hypes en maakt ruimte voor manipulatie. Journaliste Nicole Carlier beschrijft in het artikel ‘knetter van twitter‘ hoe je moeilijk los kan komen uit haar relatie als je je ex voortdurend tegen komt online.

Als we het hebben over online faciliteren van samenwerkingsprocessen en online uitwisseling van ervaringen zijn er ook zeker donkere kanten. Hierbij een aantal de donkere kanten die ik zoal zie aan online trajecten:

  • Technologie stress. Jongeren (de netgeneratie) zijn over het algemeen snel en handig met het oppikken van het werken met een nieuwe online tools. Voor anderen kan dit toch een behoorlijke stress opleveren en onzekerheid. Weet je juist hoe je in bijeenkomsten overkomt en hoe je een vergadering moet leiden, gaat een deel online gebeuren en ben jij juist degene die achteraan loopt…
  • Chaos en gebrek aan overzicht. Online communicatie is door een collega wel eens vergeleken met een ‘bloemkool’. Face-to-face kan ook chaotisch verlopen maar de communicatie is wel afgeperkt in de tijd en vaak ook nog begeleid door een voorzitter of facilitator. Online is de ruimte onbeperkt en kunnen discussies alle kanten opgaan. Voor mensen die van structuur houden moet dit toch wel een crime zijn… Dit wordt natuurlijk nog erger als er verschillende online tools gebruikt worden. Besluitvorming en divergeren is daardoor vaak lastig.
  • Continue stroom van informatie wat leidt tot en het-is-nooit-af-gevoel. Een bijeenkomst boek je in je agenda. Het is overzichtelijk. Online uitwisseling gaat continue door en met een enorme intensiteit. Het stopt niet en tegelijkertijd wil je wel alles weten.. Dit kan een heel onbevredigend gevoel geven. Ben je wel helemaal bij? Moet je die blogs eigenlijk ook niet lezen? Dit leidt natuurlijk ook tot stress. Ook vervagen de grenzen tussen privé en werktijd (wat overigens voor mij een voordeel is maar dat wordt niet door iedereen zo ervaren…).

Af en toe moet je dan misschien ook juist kiezen om geen online interactie te stimuleren… Wanneer wel en wanneer niet?