Wellicht heb je al eens een blended of online leertraject ontwikkeld en smaakt dit naar meer? Of oriënteer je je op de stappen die je gaat zetten om online leren toe te voegen aan het pallet aan leerinterventies? Lees dan deze blog…

Vier jaar lang hebben we bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt aan online leren. 30 groepstrajecten en 1740 deelnemers verder leek het ons waardevol om kritisch terug te kijken op onze ervaringen en geleerde lessen te beschrijven in een case study. So we did.

Het artikel ‘Engaging with online learning‘ staat inmiddels online in het Magazine Training Journal. We delen het hier ook graag met je.

 

Wat is onze belangrijkste boodschap?

Zie het inzetten van online leren als een veranderproces in plaats van een ontwikkel- en implementatieproces. Online leren vraagt namelijk om een substantieel verandering in mindset en leercultuur. Je doet daarmee een beroep op nieuwe vaardigheden. En op anders denken over en kijken naar leren. Als je als L&D’er alleen gericht bent op het ontwikkelen van een kwalitatief stevig online leertraject dan zou je de plank wel eens mis kunnen slaan.

Een stap concreter beschrijven we op drie terreinen onze geleerde lessen: (1) technologie, (2) cultuur en (3) leren vs presteren.

  • Technologie maakt uit. De infrastructuur dient te passen bij het type leren dat je wilt stimuleren. Richt je je op sociaal leren, en wil je dat echt van de grond krijgen? Dan heb je ook de tools nodig die sociaal leren ondersteunen.
  • Heerst er een overtuiging dat face-to-face leren uiteindelijk effectiever is dan online leren? Dat online wel voor kennisuitwisseling geschikt is, maar als je nieuwe vaardigheden wilt leren, je elkaar dan toch echt moet zien? Zo’n overtuiging heeft invloed op de betrokkenheid en bijdrage van medewerkers. Wees je bewust van de aanwezige leercultuur en bedenk hoe je betrokkenen ook hierin mee kunt nemen.
  • Neem als ontwikkelteam af en toe een pauze. En bekijk waar je staat. Wat werkt en wat niet. Welke beweging is door online leren op gang gebracht? Laat je niet verleiden, door tijdsdruk of presteerdruk, om te veel bezig te zijn met ontwikkelen van mooie leertrajecten. Deel kennis en inzichten. Reflecteer op opgedane ervaringen. Ook als ontwikkelteam zet je flinke stappen.

I especially appreciated the social element of the learning approach: learning together greatly enhanced my network within the policy area.

Lees mee: