Januari was onze themamaand #videoleren voor de Ennuonline twitter tips. In deze blogpost geef ik een overzicht van dit interessante thema. Er is veel aandacht voor video en multimedia online, tenslotte nadert Youtube 300 miljoen kijkuren per dag…Gemma Critchley verwoordt het belang van emoties bij leren: “people will forget what you said but they will not forget how you made them feel”. Een mooie quote op de Learning en Technologies conferentie vond ik daarom “online leren lijkt soms emotieloos en video vult dat gat“. Dat verklaart voor een deel de aandacht voor het medium. Video is daarmee een intrigerend medium voor leren- populair en tegenwoordig met smartphones is het binnen ieders bereik om te filmen. Hoe kun je hier gebruik van maken? Eerst een overzicht via een publieke mindmap van de onderwerpen die ik van belang vind bij ‘video voor leren’

Video_&_Leren

 

Aan de ene kant een praktische invalshoek die gaat over het zoeken, bewerken en maken van video’s voor leersituaties. Aan de andere kant is er een strategische invalshoek over de veranderingen in leren op gang gebracht door het feit dat er zoveel videos beschikbaar zijn om van te leren/ te imiteren en iedereen zijn eigen video kan maken en op youtube of vimeo kan zetten.

Veranderingen in leren en opleiden

Ook apen leren inmiddels van een how-to video dus kunnen wij eigenlijk niet achter blijven… Je kunt heel veel tegenwoordig zelf leren door het volgen van instructie videootje of een MOOC. Een stropdas strikken? Dat staat bij ons open op Youtube. Maar behalve het zelf leren wat een boost krijgt door video is het ook een middel wat macht geeft nu het maken van een video met telefoon en op Youtube zetten binnen ieders bereik ligt. Seth Godin verwoordt het mooi video is driving culture‘ en ‘this culture-driving ability now belongs to everybody who can make a video that the right people choose to watch’. Jasmin Patheja, is de initiatiefneemster van het Blank Noise project (in India), wat eve-teasing (soort seksuele intimidatie) tegen gaat door filmpjes online te zetten. Zo hebben ze een hele movement gecreëerd.  Zie hier hun blog. Binnen onderwijs en opleidingen wordt ook veel meer gedaan met video. Hierbij is de didactische aanpak een uitdaging, een voorbeeld van didactische benadering is het ‘Flip the classroom’. Bekijk Salman Kahn’s TEDtalk Let’s use video to reinvent education. Hij heeft een duidelijke visie verwezenlijkt in de Khan Academy. Zo verandert door video de rol van de leraar of training. In plaats van uitleggen van theorie kun je naar video’s verwijzen en je daardoor veel meer richten op de praktijk, verdieping of individuele ondersteuning.

Een aantal interessante blogposts en linken:

Video’s zoeken, inkorten, pimpen en bewerken

Het is al een kunst om goede video’s te zoeken. Een idee is om als je een stukje op televisie ziet wat je kunt gebruiken meteen terug te zoeken. Ken je de LinkedIn groep 101 filmfragmenten? Hier helpen mensen elkaar de goede filmpjes te vinden. Bij sommige fragmenten kun je die meteen op Youtube vinden, zie mijn voorbeeld over de hamburger van Remi bij Expeditie Robinson. Er zijn nu ook allerlei tools waarmee je inhoud aan bestaande video’s kunt toevoegen, bv. vragen. Zaption is zo’n tool waarmee je op een bepaald moment een vraag kunt stellen die kijkers moeten beantwoorden voordat ze verder kunnen met de video.

  •  Goede bronnen voor video zijn Youtube, maar ook Teachertube en Tedtalks
  • Je kunt stukjes knippen uit een Youtube video met Tubechop
  • Je kunt een dialoog starten met Vialogues, of een les rond een video met TedED
  • Met Educanon kun je ook informatie toevoegen aan een video, en met Thinglink linken. Je kunt ook simpelweg Google forms gebruiken om een video te laten bekijken en reacties te verzamelen, dit is met name handig als je wilt dat mensen geen account hoeven aan te maken (dit moet wel bij veel andere sites).
  • Met huzzaz of youtube kanaal kun je een video lijst maken over een bepaald onderwerp. In onderstaande video uitleg over huzzaz.

Video’s produceren

Om zelf video’s te maken heb je keuze uit professioneel of ‘the beauty of imperfection’. Het voordeel van de amateur filmpjes is dat ze spontaan zijn, laagdrempelig en goedkoop. Hier is natuurlijk heel veel over te zeggen over het produceren van video’s. Voor deze blog volsta ik met het onderscheid tussen screencasten (filmpje van je computerscherm maken), on-the-fly videos (amateur kwaliteit maken met iphone, ipad of simpele camera), professionele video’s, weblectures en livestreamen (een bijeenkomst online laten volgen door mensen die er niet bij zijn). Natuurlijk zijn er ook nog vlogs, videoblogs zoals het vlog van meneer van Empel. Ik vergeet bijna dat er ook nieuwe tools zijn waarmee je snel een animatiefilmpje kunt maken zoals powtoon. Een aantal startbronnen als je in 1 van deze onderwerpen wilt duiken:

Video in meetings: webinars en videoconferencing

Bij bijna alle webinar software, Google Hangouts en ook skype  kun je gebruik maken van video in je online meetings en workshops.

Innovatieve toepassingen

Als laatste nog een paar innovatieve toepassingen en vragen over hoe video onze wereld verandert.

 • Augmented reality videos
 • Met drones is alles te bekijken. Het filmen van de Dom in Utrecht is verboden per drone maar leverde wel het mooie onderstaande filmpje op. Wat is het effect van drones? hier een les over de dilemmas

Vul aan als je nog meer mooie bronnen kent! Of grasduin op ons Pinterest board over leren van video’s