Ik ben met een nieuw project gestart, waarbij video als middel in wordt gezet om een organisatie in beweging te krijgen. Het is een uitdaging die al lang op mijn wensenlijstje stond en nu ben ik dan eindelijk tegen een organisatie aangelopen die met mij de uitdaging aan gaat.

Elmine shootingVlak voor de zomervakantie was ik uitgenodigd door een klant om het succes van het evenement waar ik aan mee heb gewerkt te vieren. Ik heb gefilmd tijdens het evenement en elke dag samenvattingen gemonteerd. Tijdens het eten kwam het gesprek, hoe verrassend, uit op het gebruiken van video, en filmmateriaal in organisaties. De strekking van het verhaal was dat een van mijn tafelgenoten een idee had om iets met film te doen op zijn afdeling, want er moest een en ander gaan veranderen in de organisatie. Ik was meteen alert, want naar een dergelijke opdracht ben ik al een tijd op zoek. Ik legde uit dat je heel goed film zou kunnen gebruiken om gedrag en cultuur in een organisatie vast te leggen en vervolgens dat kan tonen als een spiegel.

Welke bewoording ik precies heb gekozen weet ik niet meer, maar blijkbaar was het het juist. Tot mijn grote vreugde werd ik na de zomervakantie gebeld. Het filmproject moest er komen, maar ze wisten zelf niet hoe ze aan het filmen handen en voeten moesten geven. Of ik daar iets in kon betekenen. Zie daar, een perfecte match.

De organisatie waar het om gaat, ondergaat een ingrijpende herstructurering. Medewerkers uit verschillende afdelingen moeten ineens met elkaar gaan samenwerken. Doel van het project is om met beeld te laten zien wie er werken en wat er gebeurt in de organisatie en zo het gesprek op gang te brengen waar de medewerkers het allemaal voor doen, hoe ze dat doen en wat er verbeterd kan worden.

Vorige week is het project officieel van start gegaan. In een deel van de organisatie zijn 17 camera’s in omloop gebracht en ik heb de medewerkers die de rol van regisseur hebben gekregen, instructie gegeven over hoe ze kunnen filmen en hun filmpjes met de rest van de medewerkers kunnen delen.

In plaats van alleen maar te verzamelen en de beelden aan het projectteam te tonen, heb ik ervoor gezorgd dat de medewerkers hun filmmateriaal kunnen uploaden naar een website die afgeschermd is voor publiek. (Met dank aan mijn vrienden van 23Video die mij hebben geholpen om deze site in de lucht te krijgen.) Iedereen die de toegangscode heeft tot de site kan de filmpjes bekijken en er op reageren. Door gebruik van deze site is het ineens niet meer alleen een filmproject, maar ook een sociaal reflectieproces geworden. Op de website kunnen alle medewerkers het proces volgen en maken dus ook deel uit van het veranderproces.

Uiteindelijk zal ik in januari met het beeldmateriaal dat door de medewerkers wordt verzameld een film monteren welke laat zien wat dit deel van de organisatie doet en hoe de medewerkers er werken.

Het proces van verandering dat de onderlaag vormt van dit project is één van lange adem, maar zelfs na een week filmen doet het al aardig wat stof opwaaien in de organisatie. Beeldmateriaal is onvergeeflijk en ineens worden gezichten zichtbaar en daarmee ook de emoties. Of juist de afwezigheid daarvan.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit project in de komende weken zich gaat ontwikkelen. Samen met het projectteam ben ik de uitdaging aan gegaan, zonder echt precies te weten wat inhoudelijk het resultaat zal zijn. Gaandeweg ontdekken we zere plekken en gouden inzichten. Aan één ding twijfel ik geen moment: door te filmen brengen we wat in beweging.

(Voor de training moest ik natuurlijk wel alle 17 camera’s opladen voor gebruik)

Charging cameras from Elmine Wijnia on Vimeo.

Nieuwsgierig hoe dit project is afgelopen? Lees Laat het zien de casebeschrijving uit het LOSmakers boek ‘omdat het werkt’.