Wat elke ondernemer MOET weten.

300 blunders die je na het lezen van dit artikel niet meer maakt.

Ook jij trapt er wel eens in. Je struikelt online namelijk over dit soort ‘clickbaits’: titels die een beroep doen op je nieuwsgierigheid. Die je aandacht willen trekken.

Afgelopen januari hebben we ons als Ennuonline verdiept in ‘online aandacht’ door elke dag een link naar een blog, video of tool te zoeken en met jullie te delen op twitter. In deze listly vind je alle bronnen nog eens op een rij. Wat heeft deze verkenning ons opgeleverd?

 

Je kunt dingen doen om (1) aandacht te trekken, (2) aandacht te richten en (3) je aandacht erbij te houden.

1. Hoe trek je aandacht?

Hoe trek je de aandacht van deelnemers aan een online leertraject of webinar? Roger Courville noemt een aantal handige tactieken:

  • Zorg voor beweging, activiteit, een bepaalde snelheid zodat deelnemers hun aandacht er wel bij moeten houden. Een korte poll, een snelle online reactie, elke 3 minuten een nieuwe slide tijdens het webinar.
  • Maak het concreet: een vraag die nauw aansluit bij de werkpraktijk van de deelnemers, iets oefenen waar urgentie op zit, iets aanbieden waar deelnemers gelijk mee aan de slag kunnen.
  • Gebruik online functionaliteiten op een manier die enigszins ‘bekend’ is voor deelnemers. Een brainstorm op een online muur, even ‘roddelen’ in een chatomgeving.
  • Biedt inhoudelijk iets nieuws aan, dat wel aansluiten bij een vraag of een situatie waarin deelnemers in zitten.
  • Maak naast tekst ook bewust gebruik van visualisaties, humor, een spelletje.

“Change gets attention”

Het trekken van aandacht speelt ook bij het schrijven van blogs. Velen van ons gebruiken inmiddels een RSS Reader voor het volgen van bloggers, en wat je dan vaak doet is titels scannen. Maakt een titel nieuwsgierig, dan klik je verder. Er zijn eindeloos veel blogs te vinden over het schrijven van ‘goede’ titels. Wil je hiermee oefenen? Kijk dan eens naar het e-book van De Blogacademie ‘Hoe schrijf je koppen waar lezers op klikken?‘. Een echte aanrader! Schrijf je in het engels, dan kun je je titel checken op aantrekkelijkheid. Probeer het eens uit met deze Hemingway-tool.

 

2. Hoe richt je je aandacht?

Je krijgt van die LinkedIn updates in je mail en je kijkt er even naar. Maar vaak deleet je ze ook weer vlot. En je bent zo een uur verder op Facebook of Twitter. Soms bekruipt me dan wel het gevoel dat ik een veel fijner uur had gehad met een goed boek. Hoe kunnen we ons in die online wereld nu zo bewegen dat het ons ook waardevolle dingen oplevert? Daar is gerichte aandacht voor nodig!

  • Waar ben je naar op zoek?
  • Met welke focus kijk je rond?
  • Hoe ziet een voor jou krachtig netwerk eruit?

Deze focus hebben we nodig om keuzes te maken. Om de zinvolle berichten eruit te pikken. Bepaal dus eerst je focus en stort je dan op de online wereld. Wil je aandacht besteden aan het bepalen van je huidige focus? Hier vind je een aantal behulpzame oefeningen. Natuurlijk is die focus wel voortdurend in beweging. Wat je vandaag fascineert verschuift over een tijd weer naar de achtergrond om plaats te maken voor wat anders.

“Artificial Intelligence binnenkort onze hulp bij richten van aandacht?”

Ook Kevin Kelly beschrijft hoe enorm belangrijk het goed kunnen richten van onze aandacht is. We zwemmen in de informatie. Gelukkig is hulp in de buurt: artificial intelligence kan hier een heel belangrijke rol in gaan vervullen. Een chatbot die je helpt zoeken, een lerende omgeving die je elke keer net een stapje voor is, …

 

3. Hoe hou je je aandacht erbij?

Speed Bump Comic Strip – GoComics.com

Hier kun je online helemaal op los. Laat je je makkelijk afleiden als je eigenlijk met dat stuk aan de slag moet? Stel je de echte klus eindeloos uit? Wat je allemaal kan doen:

Werkt dit allemaal niet? Dan kun je altijd nog afreizen naar een van de White Spots 🙂