HIVOs heeft kennisdelen en kennisontwikkeling hoog in het vaandel staan. In 2015 besloot HIVOS om stappen te zetten in het ontwikkelen van een zogenaamde ‘Academy2.0’: een leeromgeving waar medewerkers wereldwijd gebruik van kunnen maken. Drie aspecten speelden hierbij een belangrijke rol:

Het ‘leeraanbod’ zou door en voor medewerkers ontwikkeld en verzorgd worden;

Naast een formele leerbenadering wilden we ook sociaal leren sterker stimuleren;

En de vorm van online en blended leren vanuit Academy2.0 diende op een bepaalde manier ingebed te zijn in het nieuwe sociale intranet.

Gedurende een periode van anderhalf jaar heeft Ennuonline een adviserende en meewerkende rol vervult. We hebben gewerkt aan:

  • een visie op online en blended leren;
  • een raamwerk voor het ontwikkelen van online leertrajecten (van aantrekkelijke opdrachten tot maken van eigen filmpjes);
  • 8 inhoudelijke leertrajecten, variërend van Digital Security, inwerkprogramma nieuwe medewerkers tot Renewable Energy;
  • positionering van Academy2.0 in de organisatie.

 

Belangrijke uitdagingen in deze opdracht?

Medewerkers met enorm veel vakbekwaamheid helpen om vanuit een didactische en praktijkgerichte bril leertrajecten vorm te geven. Want alles is belangrijk. Wat is goed om over te dragen? En waar kunnen deelnemers zelf naar op zoek en over uitwisselen?

Daarnaast heeft de positionering van de Academy2.0 in de organisatie veel aandacht gekregen. Het is heel verleidelijk om veel tijd te stoppen in het ontwikkelen van aantrekkelijke en inhoudelijk krachtige leertrajecten. Maar online leren vraagt ook iets anders van management en medewerkers: zelfsturing, waardering voor uitwisseling van ervaringen, loslaten en vertrouwen, verbinding met urgente vraagstukken in de praktijk.