Wellicht start je jouw werkdag met het lezen van een aantal goede blogs. Je bekijkt tussen de bedrijven door even de TedTalk die een collega je aanraadde. Of je bent inmiddels net als ik verslaafd aan het luisteren van goede podcasts. Het is een heerlijke vorm om nieuwe inspiratie op te doen, het geeft energie en het brengt je op ideeën. Maar bij hoeveel van dit soort bronnen ondernemen we ook actie?

Een nieuw idee krijgt pas echt waarde als je dit idee ook om kan zetten in acties. In deze AppTalk beschrijf ik:

 • Waar je online elke dag iets nieuws kunt leren;
 • Hoe je jouw leren inricht zonder overspoeld te raken;
 • En wat je kunt doen met al die nieuwe ideeën die je dagelijks gaat opdoen.

Waarom is het zo belangrijk?

Omdat ontwikkelingen op ons vakgebied snel gaan. En online is een van de belangrijkste plekken om zicht op deze ontwikkelingen te hebben. Daar delen we als professionals onze kennis, inzichten, ervaringen en ideeën. Denk aan de vele waardevolle TedTalks, actieve LinkedIn groepen en blogs van inspirerende denkers. Bijblijven is cruciaal om als HRD professional je werk goed te blijven doen.

Mooie is dat ‘online’ een van de krachtigste leeromgevingen is die we tot onze beschikking hebben. En je kunt haar ook nog zelf inrichten, zodat deze past bij jouw behoeften. Het is waar dat je makkelijk overweldigd kunt raken door de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is. Waardoor je wellicht denkt: “niet ook nog online, want als ik daar aan begin…ik krijg al zoveel informatie’. Maar stel dat je je leren zo vormgeeft dat je heel bewust omgaat met al die video’s, blogs en artikelen die dagelijks op je pad komen. Dat je ze met aandacht en focus bekijkt en probeert te verbinden aan je werk. Zo leer je elke dag iets nieuws. Hoe je dat doet? De volgende vier stappen kunnen daarbij helpen.

1. Richt je aandacht

Begin met het richten van je aandacht. Bepaal je focus. Bijvoorbeeld door na te denken over een vraag die jou bezig houdt. Waar ben jij nieuwsgierig naar? Zijn er nu dingen in je werk die anders gaan dan je had verwacht? Of is er een situatie in een van je projecten die je niet helemaal snapt? Wellicht heb jij ‘gewoon’ een hang naar nieuwe kennis en iets willen weten en snappen.

Met focus de online wereld tegemoet treden gaat helpen om je goed te voelen bij de dingen die je leert. Want je kunt ze verbinden met acties in je werk. Je gaat mogelijkheden zien om nieuwe ideeën toe te passen. Om iets in je werk aan te scherpen met een model. Een nieuwe werkvorm uit te proberen. Een nieuw licht te werpen op de manier waarop je nu leidinggevenden betrekt in een project.  Of je komt op andere vragen om te stellen aan een collega of klant.

2. Kies jouw inspiratiebronnen

Ben jij iemand die actief blogs leest? Wellicht ben je geabonneerd op een aantal playlists van Youtube? Of je ontvangt wekelijks een paar goede nieuwsbrieven? Dit zijn allemaal plekken die jij hebt uitgekozen op basis van jouw interesse. Vaak ontstaat dit door een bepaalde verbinding met de blogger of organisatie. Je hebt iemand horen spreken, bent iemand tegengekomen, hebt een boek van iemand gelezen en het volgen van diens blog is een manier om in de flow van zijn of haar gedachtengoed te blijven. Deze sociale benadering kan heel krachtig werken, ook omdat je in de gelegenheid bent om contact te maken. Daarnaast zijn er veel online plekken die puur vanwege de inhoud en de opzet inspirerend voor je kunnen zijn. Ik noem er hier een paar:

 • Mindtools.com: hier vind je online cursussen over leiderschap;
 • FutureLearn: een eindeloze hoeveelheid online cursussen over alle te bedenken onderwerpen;
 • BigThink.com: artikelen en video’s van ‘onze grote denkers’;
 • iTunes U: een keus aan universitaire onderwerpen: wiskunde, rechten, filosofie;
 • GoHighbrow.com: 10-dagen cursussen met elke dag 5 minuten werk. Variërend van design thinking tot omgaan met moeilijke mensen;
 • De Better-app van Gretchen Rubin over bijvoorbeeld het bereiken van doelen of productiever zijn;
 • Met MakeShare zet je zo jouw DIY project in elkaar;
 • Learnit biedt gratis cursussen aan in het Nederlands;
 • Bij de Universiteit van Nederland vind je gratis colleges van Nederlandse topwetenschappers;
 • Op Blinkist vind je 15 minuten samenvattingen van boeken;
 • En ken jij de wereld van de podcasts al? Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van de Innovatiewasstraat.

3. Ontwerp je eigen curriculum

Hoe kan ‘elke dag iets nieuws leren’ eruit zien? Hier vind je een voorbeeld van iemand die een jaar lang elke dag een samenvatting van een boek heeft geschreven. Of iemand die in 1 week 70 TedTalks heeft geluisterd en daar 100 leeropbrengsten voor op een rij heeft gezet. Met Ennuonline twitteren Joitske en ik elke maand over een specifiek thema waar we op dat moment in geïnteresseerd zijn en de opbrengst verzamelen we in een Listly. Soms schrijven we nog een samenvattende blog over het betreffende thema.

In al deze voorbeelden is de leerinvestering per dag relatief klein. Je leest 1 blog, je bekijkt 1 TedTalk, je experimenteert met 1 tool, je scant 1 website. Met het idee van ‘elke dag iets’ ontwerp je je eigen curriculum. Dit kun je zo concreet maken dat je bijvoorbeeld voor de komende dagen al hebt bedacht welke bron je op welke dag gaat bekijken. In 10 tot 15 minuten. Kies voor kleine brokjes. Een heel boek gaat niet werken, maar het eerste hoofdstuk klinkt al behapbaarder. En echt, het helpt om hier concreet in te worden. Neem aspecten als gewenste resultaat, tijdsduur, planning, reminders en interactie met anderen mee in je ontwerp. Misschien ga je dit 30 dagen doen en maak je dan de oogst op? Elke werkdag na de lunch neem je hier een kwartiertje voor. Je trekt hierin op met een collega.

4. Verbind nieuwe ideeën aan je werk

Hoe maak je dat wat je elke dag gaat leren nu van waarde? Sommige ideeën die je tegenkomt zijn direct toepasbaar in je werk. Neem die werkvorm die je morgen in je workshop kunt inzetten. Of je hebt gelezen over het waarderende perspectief en je besluit dat gelijk toe te passen in het komende klantgesprek. Maar veel van wat je gaat leren is niet direct toepasbaar. Wat kun je dan wel doen om ideeën om te zetten in actie?

 • Deel nieuwe ideeën met jezelf. Een notitieboekje kan als tweede geheugen of als spark file fungeren. Schrijf er iets over op. En zoek naar een ordening die voor jou werkt. Een groot voordeel van notities maken is dat je patronen gaat herkennen die je anders waren ontgaan. Een mooie blog hierover vind je hier bij De Correspondent.
 • Je kunt een opgedaan inzicht dagelijks delen met een paar collega’s. Stuur ze bij de start een berichtje waarin je ze vertelt over je plannen. En echt, het werkt als stok achter de deur en het dwingt je om de kern te pakken, of dat wat jou aanspreekt (of niet) in een bron.
 • Je kunt ook publiek gaan delen. Zo vind je op Reddit onder de naam TodayILearned een grote groep professionals die dagelijks hun leerinzichten delen.
 • Een andere leuke vorm kan zijn om eens te kijken op Quora; een website voor vragen en antwoorden. En om daar elke dag een vraag gerelateerd aan jouw onderwerp te beantwoorden.
 • Ben je niet zo’n schrijver? Overweeg dan eens een wekelijkse podcast te maken waarin je kort je opgedane inzichten van de afgelopen week deelt. Dit kan goed met een app als Anchor.

Kies de vorm die bij jou past. En bedenk welke stok achter de deur voor jou gaat werken. In veel voorbeelden speelt het sociale netwerk een rol. En die lijn kun je natuurlijk doortrekken, want hoe waardevol kan het zijn als jouw netwerk gaat reageren op leerinzichten die jij deelt.

Deze manier van leren zal zeker in het begin expliciete aandacht vragen. Daarom is het maken van een concrete planning cruciaal. Totdat het een onderdeel van je dagelijkse werkritme is. Voor een deel gaat het bij ‘elke dag iets nieuws leren’ om het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte. Maar dat is een blog op zich ook.

Deze blog is eerder verschenen als AppTalk in het tijdschrift O&O. Nr. 3 van 2018.