Wanneer je probeert uit te leggen wat een chatbot is, is dat nog niet zo makkelijk. Je moet het eigenlijk ervaren. In deze blogpost leg is uit wat een chatbot is en hoe je het voor leren en ontwikkelen zou kunnen inzetten. Bovendien krijg je een aantal tips van bots die je zou kunnen gaan volgen.

Ik leg aan Erik uit wat een chatbot is: “met een chatbot kun je een gesprek voeren in een messenger programma, zoals Facebook messenger” Antwoord: “Oh dus het is zo’n virtuele medewerker op een website die je vragen beantwoord?Mmm, ha, ja, dat zijn ook chatbots, zoals op de website van bol.com maar er zijn nog veel meer soorten chatbots, denk aan Eva Jinek op Facebook die je elke dag 3 items uit het achtergrond nieuws geeft“.  “Ah, dus het is andere een manier om nieuws te krijgen? Ik zit zelf niet op Facebook messenger dus ik weet niet wat een chat is.”

De Eva Jinek chatbot

Mijn eerste chatbot

Eigenlijk is het nog niet zo makkelijk uit te leggen wat een chatbot is aan iemand er geen ervaring mee heeft. Misschien kun je het beste er een aantal gaan volgen, en er zo gevoel voor krijgen. Kies uit mijn lijstje hieronder met 8 leuke chatbots of grasduin zelf uit de lijst bot op de website There’s a bot for that.

 1. Volg de duolingo bot om een taal (beter) te leren http://bots.duolingo.com/ Voor Spaans, frans en Duits. Via de Apple appstore.
 2. Poncho de Weather cat kun je volgen via Facebook messenger. Ze geeft dagelijks het weer en een grap. https://www.facebook.com/hiponcho/
 3. Healthybot om je gezondheid te verbeteren. Werkt met Slack https://thereisabotforthat.com/bots/healthybot
 4. NOS nieuws via Facebook messenger. Je voegt deze toe door hier te klikken: https://www.messenger.com/t/NOSupdate
 5. HBR articles die relevant zijn komen binnen op Slack https://aiforlearning.slack.com/apps/A225ZRNF5-hbr
 6. De allerhande recepten bot. Elke dag of vaker een recept van Albert Heijn. De chatbot is te vinden via Facebook Messenger-app op je mobiel: zoek op Allerhande en druk op de knop ‘aan de slag’…
 7. De eva jinek chatbot met nieuws ook via Facebook messenger https://www.messenger.com/t/evajinekofficial
 8. The Heston bot voor Skype helpt je Michelin ster niveau te koken. Voeg snel toe: https://join.skype.com/bot/7036b7fa-28aa-4eba-9ad0-0f33b3ca0533

Waarom zijn chatbots hot? 

Messenging programma; dit zijn chatprogramma’s zoals Facebook messenger, Whatsapp, Skype chat of Slack chat waarin je één op één met iemand chat zijn al belangrijker voor communicatie dan sociale media. Ongeveer 1.4 miljard mensen op de hele wereld gebruikten Messaging Apps in 2016. Dit betekent dat ze toch al veel chatten en bijvoorbeeld dagelijks in Facebook messenger zijn. Het is een goede strategie om naar mensen toe te gaan waar ze toch al zijn, dan hoeven ze geen nieuwe gewoontes te ontwikkelen of nieuwe platformen te leren kennen.

Chatbots ter ondersteuning van leren & ontwikkelen

Je kunt heel creatief zijn met chatbots maar globaal gezien kun je denken aan de volgende categorieën.

 • Educatieve bots. Er zijn bots die iets leren of laten zien zoals de KBlab chatbot die je elke dag een kunstwerk stuurt.
 • Taalbots. Voor het leren van een taal kun je natuurlijk in gesprek met de bot in de taal van je keuze :). Zie ook duolingo bots.
 • Reflectieve of coach bots. Bots kunnen heel goed reflectie ondersteunen. Ik werk zelf met collega’s aan een biechtbot op basis van de principes van de biechtbox. Lees maar eens over Eliza de therapeutische chatbot.
 • Helpdesk bots. Natuurlijk kun je ook binnen leren en opleiden standaard vragen over bijvoorbeeld het gebruik van een platform laten beantwoorden door een chatbot.
 • Docent of facilitatorbots. Deze faciliteren online cursussen. Een chatbot kan je helpen bij de online sessies en je door het programma loodsen. Lees de ervaring van Helen Blunden.
 • Quantified self bots. Bots die je om informatie vragen en dit weer op tijden die je zelf kiest bij je terug leggen. Een voorbeeld hiervan is pepper.ai. Hij vraagt dagelijks hoe je dag was. Na een week of maand kun je dan het overzicht zien en erop reflecteren. Op welke dagen voelde je je het best en waarom?

Zijn chatbots altijd klungelig? 

Bot or not bij het programma Robo Sapiens van de VPRO

Een leuke test van de VPRO is bot or not. Hier kun je chatten. Je wordt in contact gebracht met een mens dan wel een chatbot en jij moet raden welke je voor je neus hebt. Ik had het toch fout! 18% van de bots weet te overtuiging. Hier zie je aan dat er steeds beter een echte conversatie nagebootst kan worden. Hiervoor heb je artificial intelligence nodig, zodat de bot kan leren van de antwoorden en slimmer worden.

Echter lang niet alle chatbots worden aangestuurd door een kunstmatige intelligentie. Hier vind je een engelstalig artikel waarin de verschillende typen chatbots worden uitgelegd. Een eenvoudig geprogrammeerde chatbot kun je zelf maken met programma’s als Flow.xo, Dialogflow en Chatfuel. We zijn bezig met een biechtbot en in ongeveer 2 x 4 uur heb je een redelijke chatbot.

Meer lezen?

Ben je nieuwsgierig geworden? In november hebben we elke dag een video, artikel of blog verzameld over chatbots voor leren. Deze kun je hieronder vinden.