Er zijn ontzettend veel online tools die je gratis of voor weinig geld kunt gebruiken. Ik probeer elke week wel wat nieuws uit of kom wat nieuws tegen (zoals deze week vialogues) en als ik heel eerlijk ben? Af en toe word ik er ook wel onrustig van – zo heb ik een lijstje tools (zowel in een boekje als online) om uit te proberen waar ik nooit aan toe kom. Ik snap daarom wel dat het voor procesbegeleiders van workshops en verandertrajecten en trainers en docenten nog veel lastiger is om door de bomen het bos te zien.

Ik heb goed nieuws: Langzaam tekent zich wel een groep van 10 tools af die zo handig zijn dat iedere facilitator ze wel moet kennen. Het slechte nieuws is dat er voor elke tool ook wel weer een alternatief is…

De 10 online tools die in de rugzak van elke facilitator zouden moeten zitten

In de rugzak zitten betekent dat je de tool kent en er ook makkelijk mee kunt werken. Als de situatie zich voor doet kun je de tool inzetten.

 1. Twitter – microblogging
 2. Diigo – of een andere social bookmarker
 3. LinkedIn – voor netwerken en groepen
 4. Padlet – een brainstorm muur
 5. Youtube – zoeken en kanalen maken
 6. Yammer – of andere tool waarmee je met een besloten groep snel in discussie kunt
 7. Screencast-o-matic – of andere screencasting tool
 8. Bigmarker – of koop je betaalde versie van een webinar tool
 9. Google – en Google plus
 10. Ning – of ander betaald online platform

Ken je ze allemaal al? Een korte toelichting van het gebruik en toepassing vind je hieronder.

Twitter is goed om te netwerken met vakgenoten, zo zijn er hashtags als #trainertips en #lrnchat die je kunt volgen. Maar het is ook heel handig om gedurende een traject je deelnemers die op Twitter zitten te volgen. Zo weet je beter waar ze mee bezig zijn. Ik denk dat er veel facilitators zijn die dit al doen. Als facilitator van een groep kun je een lijst maken die anderen kunnen volgen, van de deelnemers of rond een bepaald onderwerp.

 • Diigo – of een andere social bookmarker

Diigo is heel belangrijk om je online bronnen te kunnen bewaren en terug te kunnen zoeken. Een alternatief voor deze bookmark tool is delicious. Je kunt ook Evernote gebruiken om bronnen te bewaren maar dat vind ik zelf minder handig.

 • LinkedIn – voor netwerken en groepen

LinkedIn kent iedereen wel. Echter als procesbegeleider moet je ook weten hoe LinkedIn groepen werken en hoe je deze kunt faciliteren. Ben jij al beheerder van een LinkedIn groep?

 • Padlet – een brainstorm muur

Padlet is een voorbeeld van een brainstorm muur waarbij de deelnemers geen account hoeven aan te maken. Je kunt een padlet muur ook exporteren als pdf of foto (.jpg). Er zijn veel alternatieve brainstorm muren zoals stormboard of spiderscribe.

 • Youtube – zoeken en kanalen maken

Ook Youtube kent iedereen wel, maar wellicht heb je nog geen eigen kanaal of afspeellijst? Het is handig als trainer of facilitator om je eigen afspeellijsten te maken waar je later uit kunt putten.

 • Yammer – of andere tool waarmee je met een besloten groep snel in discussie kunt

Yammer is wel bekend van binnen organisaties. Als je je eigen Yammer netwerk hebt kun je heel makkelijk en snel een extern netwerk aanmaken waarop mensen met verschillende email accounts kunnen uitwisselen. Dit weten niet veel mensen maar is wel heel nuttig als je bv. voor een bijeenkomst vast een week online wilt uitwisselen. Yammer is een spontaan middel, maar wel snel chaotisch en werkt goed met mensen die al veel Facebook gebruiken, die gaan het herkennen.

Ik denk dat iedere docent of trainer in staan moet zijn een zgn. screencast te maken, een video waarin je uitleg geeft. Ik gebruik zelf screenflow voor de mac, dat is een betaalde screencasting tool. Als je eens wilt proberen hoe screencasten werkt kun je met screencast-o-matic gratis beginnen. Een alternatief is present.me.

 • Bigmarker – of koop je betaalde versie van een webinar tool

Ik had hier bijna webinar tool geschreven, maar bij de andere 9 staan allemaal voorbeelden, dus hier ook maar. Bigmarker is een webinar tool waar je een online meeting mee kunt faciliteren. De bekendere betaalde webinar tools zijn Gotomeeting, Webex en Adobe Connect.

Googlen moet je kunnen en dat kun je altijd nog beter leren (wist je bv. dat als je video site: ennuonline.com doet google zoekt naar content op de website ennuonline.com?). Heel handig zijn Google formulieren en Google drive om samen bv. aan een workshop programma te werken. En natuurlijk Google communities als tool om een groep te faciliteren.

 • Ning – of ander betaald online platform

Ik heb even getwijfeld of Ning er bij moest staan omdat het geen gratis tool is. Wel denk ik dat je als trainer/facilitator minstens met een online platform met wat meer mogelijkheden gewerkt moet hebben. Ning is een social network, maar het kan ook een LMS (learning management systeem) zijn zoals Moodle. Ning is meer gericht op sociale interactie, werkt goed en is betaalbaar. Heb je één keer een platform goed onder de knie is het ook makkelijker met een volgend platform te leren werken.

Heb jij een tool die niet in het rijtje staat maar wel in de rugzak hoort? Deel het hieronder in reactie. Verder vind je op de pagina gereedschap een aantal handouts van tools. Wil je meer tools voor ‘leerprofessionals’? Dan is er natuurlijk de top 100 van Jane Hart.

Wil je meer leren over al deze tools en ook over het ontwerpen van online leren en leren online faciliteren? Doe dan mee met onze leergang Ontwerpen en faciliteren van blended leren