Gister heb ik Luis Suarez gesproken van ‘Thinking out of the inbox‘, hij is geïnteresseerd in onze cursussen in 40 dagen online .. dat zou kunnen worden ‘in 40 days online’ of zelfs ‘en 40 dias en línea’ want hij woont op Gran Canaria  :). Ik heb Luis online leren kennen, via mijn online internationale netwerk en ik volg al jaren zijn blog binnen IBM, alhoewel als ik eerlijk ben is het meer scannen dan lezen omdat hij nogal breedsprakig schrijft…. Sinds 2 weken is Luis zelfstandig aan de slag. Ik weet eigenlijk best veel van hem door zijn blog consequent te lezen, zo is hij al jaren bezig om minder te mailen en meer via sociale netwerken te werken. Eerst vond ik het nogal onzin – tenslotte is email ook een handige tool en ik zou niet zonder email kunnen. Maar langzamerhand snapte ik zijn insteek wel. In organisaties kan email een terreurmiddel worden, email kan een organisatiedynamiek stimuleren waarin cc-en een manier is om druk op iemand te zetten. Hieronder een filmpje met Luis.

Het verschil tussen email en sociale media is dat email een push middel is, en sociale media een pull middel. Mensen praten ook over ‘hun email wegwerken’. Bij email heb je het gevoel dat je alles bij MOET houden, bij sociale media is het idee dat je zelf kiest wanneer je tijd hebt. Je moet dus eigenlijk slimmer worden in het scannen en delen van informatie via verschillende media. Kim Spinder is laatst geïnterviewd voor de volkskrant onder de titel “stoppen met email”. Leuk om te lezen hoe ze dat doet en waarom.

Minder email en meer sociale media? Hoe pak je dat dan aan? Er zijn veel verschillende middelen en soms zie door de bomen het bos niet meer. Sociale media lijkt vaak ook alleen maar meer werk naast email in plaats van minder. En dat is ook zo als jij niet met sociale media omgaat – maar zij met jou aan de haal gaan! Met onze cursus in 40 dagen snel en slim online aan de slag leer je in 40 dagen meer over de verschillende sociale media die je kunt gebruiken en leer je keuzes te maken.  Je krijgt elke week 3 duidelijke opdrachten, bijvoorbeeld informatie zoeken via sociale media of video als inspiratiebron.

De eerste lichting van in 40 dagen snel en slim online aan de slag is al afgezwaaid! Steven Snepvanger zegt: “Ik heb ontzettend veel gehad aan deze cursus. De stok achter de deur van de regelmatige concrete opdrachten helpt mij erg. Ik heb al veel meer focus gekregen in mijn online zijn, zogezegd, en door de specifieke tools en de vele tips en gebruiksadviezen heb ik de grip op mijn werk kunnen vergroten en ook de reikwijdte van mijn informatievergaring. Ik ga nu onder andere nog meer werk maken van mijn lidmaatschap van community’s.” en Lyset den Blijker zegt na de 40 dagen: Mijn oogst? Wat deze weken mij vooral gebracht hebben, is dat ik weer bewust met mijn online gedrag bezig ben. Het was goed om even terug te kijken naar wat ik al gebruik, en dat te evalueren. Ik merk dat ik tevreden ben over de tools die ik gebruik. Die tools helpen me verder. Waar ik wel meer aan ga doen, is beter filteren, en m’n tijd beter benutten. Dus de pomodori vaker toepassen 😉