Heb jij jezelf onlangs eens gegoogled? Het is waardevol om te zien wat anderen van jou ‘zien’ als ze online naar je op zoek gaan! Als zzp’er ben je je hier vast al wel bewust van. Maar ook als je in een organisatie werkzaam bent, kan het belangrijk zijn dat collega’s je vinden op jouw expertise. Hoe laat je zien wat je bezig houdt, waar je in gelooft en waar je graag aan werkt?

Persoonlijke reputatie gaat om wat jou onderscheidt van anderen: wat is specifiek voor jouw interesses en jouw manier van werken? Dit goed van jezelf weten en laten zien, maakt dat anderen met de ‘juiste’ vragen bij je komen. Of dat je collega professionals treft met een soortgelijke belangstelling als jij. Persoonlijke reputatie is niet hetzelfde als zelf-promotie. Een reputatie opbouwen doe je door relevant te zijn op je vakgebied en een unieke stem, visie en werkwijze als professional uit te dragen. Door je kennis en expertise online te delen  bouw je een professionele reputatie op. Een goede online aanwezigheid kan van alles opleveren: inspiratie, nieuwe contacten, een werkopdracht, een baan.

Opdracht 1: wat is jouw focus? Maak een woordenwolk!

Deze week vind je hier elke dag een korte opdracht. De opdracht is in 20 tot 30 minuten te maken. Aan het eind van de week heb je een flinke stap gezet in het versterken van je online zichtbaarheid. Beloofd!

Schermafbeelding 2013-11-25 om 10.34.06Voor vandaag, maandag 25 november:

  • Maak een lange lijst van onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent als professional. Gebruik hiervoor papier en pen, een document online, of een mindmaptool als Mindmeister (www.mindmeister.com). Neem er echt even de tijd voor.
  • Maak vervolgens een ik wolk. Surf naar Tagxedo (www.tagxedo.com) en klik op CREATE. Hierna klik je op LOAD, kies dan voor tekst of een website en klik op SUBMIT. De woordenwolk die zo ontstaat gaat je richting geven bij het werken aan je online reputatie.
  • Kies, als laatste voor vandaag, 1 onderwerp wat je voor deze week als focus wilt gebruiken.

Zonder een goede focus verdwaal je snel binnen sociale media, wat de ervaring kan opleveren ‘dat het op sociale media toch nergens over gaat.’ De kunst is om een inhoud en een richting te vinden; een aantal duidelijke thema’s, onderwerpen of vraagstukken die je bezig houden als professional. Zo’n focus gaat je helpen kiezen en scannen, en ook bij het profileren. Weet jij wat de onderwerpen zijn waarop jij als ‘expert’ genoemd wil worden?

Deze opdracht vind je in veel uitgebreidere vorm terug in het werkboek ‘Bouw je online reputatie‘. Een gratis preview kun je daar ook downloaden. Zin om uit te wisselen met mededeelnemers? Laat een berichtje achter of zoek elkaar op op Twitter, gebruik makend van #ennuonline.