Hennie van Velzen gaf ons via een webinar een kijkje in de wereld van gaming – met als doel te onderzoeken wat we kunnen leren van gaming principes voor het ontwerpen van leren. Hij is enthousiast over deze sector omdat deze altijd op zoek is naar innovatie en technologische vernieuwing.

MMORPG

We spelen allemaal wel eens Wordfeud (of scrabble!), een kaart of bordspel. Niet iedereen speelt in MMORPGs… Massive Multiplayer Online Roleplaying Games. In zo’n game spelen veel mensen samen, nemen spelers de rol van een avatar (=poppetje) op (meestal in een fantasiewereld) en hebben ze de controle over talrijke acties die hun avatar kan ondernemen. Deze virtuele wereld wordt steeds ‘echter’. Zelf heb ik er helemaal geen ervaring mee, maar het aantal deelnemers groeit vlot. World of Warcraft is een voorbeelden van een


Schermafbeelding 2013-10-11 om 09.59.21

MMORGPs en hier vind je een lijst van nog veel meer role-playing games. Speltheorie gaat over samenwerken, handelen, onderhandelen, verraad plegen en ander normaal menselijk gedrag. In veel games zie je al dit gedrag terug – het is interessant dat spelers hierdoor indirect leren over interactie,  leiderschap, invloed en emotie, en dat dit ook zijn weerslag heeft op de ‘werkelijke’ wereld. Kijk maar eens naar het volgende filmpje en ga voor jezelf na wat voor elementen je daarin naar voren ziet komen:


Je kunt een MMORGP ook zien als een online community, met al het gedrag van een community. De werkelijke wereld beïnvloedt de virtuele wereld, bijvoorbeeld bij het bombardement in Londen waarvoor een herdenking werd georganiseerd in World of Warcraft. Of een uitgeleend cyberzwaard wat stiekum op Ebay werd verkocht omdat de speler geld nodig had. Hennie deelde nog meer voorbeelden, zo vind je een blogbericht met een top 10 van social games, de top 10 van enterprise games, marketing games en de top 10 van voorbeelden uit het onderwijs.

Gamification, applied gaming en serious games

Naast de term gaming, hoor je ook termen als serious games, gamification en applied gaming. Bij gamification probeer je de aantrekkelijke kant van games toe te passen in een andere context, bijvoorbeeld in een opleiding of leersituatie. Om deze vertaling te kunnen maken is het belangrijk om te kijken naar wat een goed spel is en wat de principes zijn bij games. Een goed spel:

  • Zorgt voor flow door de juiste balans te vinden tussen routine (vaardigheden die iemand al heeft) en uitdagingen (nieuwe dingen leren);
  • Is ‘fun’ – en dat betekent eigenlijk dat je hersenen endorphines afgeven…bij een moment van triomf als we iets nieuws leren en het lukt;
  • Daagt hersenen uit om patronen te vinden. Hersenen zijn altijd op zoek naar patronen, zo kun je bijvoorbeeld een zin zonder klinker vaak ook lezen omdat je dit kent. Zet de hersenen aan het werk!

Gamification in onderwijs en opleidingen

In het onderwijs en bedrijfsleven zijn ook allerlei games ontwikkelt om bijvoorbeeld samenwerking in en tussen teams te bevorderen. Een voorbeeld van zo’n game is het Intel managementspel, waar je zo gebruik van kunt maken. In het onderwijs is bijvoorbeeld de geschiedenisles 1550 ontwikkkeld, waarbij leerlingen door hun stad lopen en opdrachten uitvoeren: “een beetje alsof de boeken van Thea Beckman tot leven komen“. Een ander voorbeeld is climatequest over klimaatverandering wat je ook als klas kunt spelen, en Enterprise, een spel voor MBO studenten waarin je leert hoe het is om ondernemer te zijn.

Een aantal basis-spel-principes:

  • Ontwerp een ‘journey’ – stappen maken, ervaringen doorlopen
  • Gebruik dynamics – groepsdynamieken en beloningen
  • Pas mechanics toe – maak voortgang inzichtelijk (denk aan de levels in een spel!)
  • Esteaticiteit – zorg voor emotionele betrokkenheid – emotie is de drijver achter betrokkenheid
  • Ontwerp voor social action – samenwerking maar ook competitie

Zelf toepassen als trainer, docent of opleider

Hoe zou je dit nu binnen een leertraject of training kunnen toepassen? Een brainstorm over het toepassen  levert een aantal ideeën op zoals het denken over kennis via levels, het ontwerpen als een ‘journey’ zelf ervaren helpt het leren begrijpen, … badges verdienen door goede bijdrage aan discussies, levels halen door aantal tools onder de knie te hebben, een statusbalk met wat je al geleerd hebt, direct in het spel feedback krijgen van mede-spelers. Wat wel belangrijk is dat het een andere manier van ontwerpen vraagt, het gaat niet over het ‘opleuken’ van een traject door bv. een keer een prijs uit te reiken, het is echt wel een andere manier van denken.

Een vraag die blijft is of je een echt spel moet gaan ontwikkelen wat heel kostbaar is, daardoor is er een brede samenwerking en investering nodig en binnen het onderwijs bijvoorbeeld subsidie vanuit de overheid. Wel zijn er steeds meer apps waarmee je zelf aan de slag kunt, denk aan het spelen van wordfeud met een klas kinderen. Met yoyogames kun je ook vrij laagdrempelig zelf een game maken.

Een aanrader overigens als je meer wilt lezen is het boek HOMO Ludens van Johan Huizinga. Daarin is de basis van gaming gelegd, al in 1938. Een andere aanrader, uit 2011, is het boek Beter dan Echt. Hoe games ons gelukkiger, slimmer en socialer maken. Geschreven door Jane McGonigal. En er is 5 oktober een MOOC gestart over video games and learning, als je snel bent kun je nog aanhaken.