Microlearning is een trend binnen online leren, dus de tool van de maand is een microlearning tool: Guidiance. Microlearning is ontstaan vanuit het idee van learning on the fly, via je mobiel. Net zoals je een spelletje doet op je mobiel in de trein of wachtend op de bus zou je ook snel even iets kunnen leren via je smartphone. Sommige mensen doen dat bijvoorbeeld met de Duolingo app, even snel wat woordjes leren van een vreemde taal. Microlearning bestaat vaak uit verschillende hapklare brokken content van beperkte omvang, dat kan zijn een video, een kort tekst of een infographic.

Waar kun je microlearning voor inzetten?

Microlearning kan gekoppeld worden aan trainingen als een follow-up. Het kan ook los staan, bijvoorbeeld microlearning vervangt protocollen op papier. Wat ik om me heen zie is dat microlearning als benadering op 3 manieren gebruikt wordt:

  1. Performance support (dus op elk moment te gebruiken)
  2. Mini-cursus (dan moet het onderwerp goed afgebakend zijn)
  3. Onderdeel van blended leren voor of na een bijeenkomst

Natuurlijk bereik je met microlearning niet dezelfde diepgang met als via een leergang, e-learning module of training. Je moet dus goed bedenken waar je het voor inzet. Het leent zich voor korte afgebakende onderwerpen als ‘Was je Handen’ of een ‘Latte Art for Baristas’ cursus. Lees ter inspiratie voor toepassingen ook de losmakers verkenning over micro-learning met verschillende toepassingen van micro-learning zoals onboarding en het voorbeeld van micro-learning over koninkrijkszaken. Op het blog van Helma van den Berg vind je ook veel voorbeelden. Overigens gebruik ik het woord microlearning als didactische benadering, ik hoor dat veel mensen ook ‘microlearnings’ als zelfstandig naamwoord gebruiken, dan gaat het over de content, de hapklare brokjes.

Microlearning tools

Je kunt microlearning doen met de tools die je al ter beschikking hebt. In het voorbeeld van koninkrijkszaken wordt gebruik gemaakt van een nieuwsbrief per mail en Moodle. Je kunt het via Whatsapp aanbieden. Of het kan bestaan uit korte videos via een video platform. Er zijn ook nieuwe tools beschikbaar die zich specifiek richten op microlearning. Het leek me wel leuk één van deze tools eens te testen. Dat werd Guidiance omdat ik het er leuk uit vond zien en je het makkelijk gratis kunt testen tot 10 personen.

Guidiance

Guidiance.com heeft de pech dat je het lastig kun vinden via Google. Google denkt dat je een typefout maakt en guidance bedoelt, dus let op de i :). Ga dus direct naar guidiance.com, niet via een zoekmachine. Je kunt een gratis account aanmaken en dan kun je vrij makkelijk zelf een

micro-learning mini-cursus opzetten. JJe maakt eerst een cursus aan, vervolgens kan je via ‘Add’ inhoud toevoegen, dat kan zijn een video, tekst, foto, quiz of link. Je kunt aangeven wanneer je deelnemers de content ontvangen en als je wilt het over een bepaalde tijd inplannen (dag 1, dag 2 etc). Van Guidiance kreeg ik 2 test mini-cursussen: eentje om barista te worden en cursus handen wassen.

Deelnemers nodig je uit per mail, na het aanmaken van een groep. De deelnemers moeten de (gratis) Guidiance app downloaden en krijgen de inhoud via de app. Dit betekent dat je zelf via laptop of desktop je mini-cursus maakt maar deelnemers via de app meedoen.

Wat kun je nog meer in Guidiance als begeleider? Verder kun je nog events aanmaken en in je groep de activiteit bekijken via statistieken.

Ik vind het zelf heel simpel en overzichtelijk. Je kunt makkelijk een mini-cursus aanmaken, mensen toevoegen. Ik vind het er ook aantrekkelijk uit zien. Je kunt bovendien instellen dat deelnemers comments kunnen geven. Echt een sociale tool zou ik het niet noemen, het is sterk ontwikkeld voor het delen van content en quizzen.

Recente ontwikkeling is dat je cursussen makkelijk kunt plaatsen waar je wilt: op je website of bijvoorbeeld in andere software. Zie hier een voorbeeld: https://developers.guidiance.com/embed-preview

Meer micro-learning tools en apps

Naast Guidiance zijn er nog veel andere micro-learning tools en apps. Een greep:

Zelf eens een microlearning cursus ervaren? 

Je kunt ook eens meedoen om het te ervaren wat het is. Hier een drietal mogelijkheden:

  • Bij Google Primer vind je verschillende cursussen. Deze werken met kaartjes met tekst waar je door heen kunt swipen
  • Bij Gohighbrow heb je cursussen van 10 dagen die je in je inbox krijgt
  • Of doe mee met de mini-cursus ontpillen

Of doe mee aan de LOSmakers praktijkverkenning over microlearning op 25 juni van 20.00-21.00 met de titel: Hoe zetten jullie microlearning in. Deze organiseer ik samen met Helma van den Berg van Let’s Learn.

PS. Guidiance heeft nu een partner programma: dit programma is gericht op trainers die een duidelijke zakelijke doelgroep bedienen, tijdens het programma helpt Guidiance je een succesvol schaalbaar trainingsproduct neer te zetten. Zo begeleiden ze je van creatie naar marketing en sales, zodat je uiteindelijk via online trainingen een continue omzetstroom genereert. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Guidiance via info@guidiance.com.