Je kent ze wel. Die websites waar je op de homepage alles leest over de uitstekende opleidingen en producten die je daar kunt kopen. En waar je vervolgens op zoek moet naar de persoon achter de website. En als je hem of haar dan hebt gevonden, lees je daar alles over waar hij is opgegroeid, wat zijn hobby’s zijn, zijn favoriete vakantiebestemming. Over zijn uitstekende samenwerkingsvaardigheden, zijn werkervaring en over de passie die hij heeft voor zijn vak. En dat hij op zoek is naar werk.

Online zichtbaar, maar ook een soort digitaal uithangbord. Met vooral veel aandacht voor hemzelf. Zo wil je het zeker niet. Maar hoe dan wel? In deze blog beschrijf ik drie strategieën die je kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te vergroten, uitgaande van vrijgevigheid, denken als amateur en knowmadisch werken.

Je wilt online zichtbaarder zijn, maar zonder dat digitale uithangbord

Hoe doe je dat? Door een artikel te delen wat je heel goed vindt. Of door een vraag uit je werk voor te leggen aan een paar collega’s online. Je kunt ook je ervaringen met een werkvorm delen, goede en minder goede ervaringen. Of je schrijft over iets wat je inspireert maar waar je nog niet mee klaar bent. Dat wat je deelt betreft vaak werk dat nog niet af is.

Vinden anderen het dan wel aantrekkelijk om mij te volgen?

Juist! Je biedt zo een opening voor anderen om met je mee te denken. Of om jouw denkproces te volgen. Ga voor jezelf maar na hoe lastig het is om te reageren op een artikel met een duidelijke kop en staart. Of bekijk eens op welke tweets je wel reageert en op welke niet.

Het gaat dus om het opbouwen van een netwerk

Je wilt een groep mensen om je heen verzamelen waarmee je  ervaringen uitwisselt en nieuwe inzichten ontwikkelt. Je wilt een soort werkplaats creëren, waar je vakgenoten ontmoet en je ideeën en opvattingen toetst. En waar je wellicht zelfs samen aan ideeën en producten kunt werken. Door deze dynamiek online vorm te geven hoef je niet ‘weer te bedenken wat je zal tweeten of bloggen’, maar dan is tweeten en bloggen een hulpmiddel bij jouw leer- en ontwikkelproces.

Wat heb ik hier voor nodig?

Allereerst het denken vanuit vrijgevigheidAustin Kleon zegt het mooi met de volgende uitspraak: “The act of sharing is one of generosity – you’re putting something out there because you think it might be helpful or entertaining to someone on the other side if the screen.” Dit denken vanuit vrijgevigheid, kan je helpen om over een blokkerende gedachte als ‘wie zit er op mijn verhaal te wachten’ heen te stappen. Ten tweede de houding en geest van een amateur: een soort nieuwsgierigheid, een grenzeloos enthousiasme met een duidelijke focus. Dit helpt enorm om je eigen ontwikkeling centraal te stellen en daar omheen je online zichtbaarheid te vergroten. En als derde een knowmadische manier van werken“… a nomadic knowledge and innovation worker – that is, a creative, imaginative, and innovative person who can work with almost anybody, anytime, and anywhere. Knowmads are valued for the personal knowledge that they possess, and this knowledge gives them a competitive advantage in social and work contexts.” (John Moravec)

Oké, waar begin ik? Die online wereld is eindeloos groot.

Ik zie drie strategieën waar je gebruik van kunt maken. De ene strategie spreekt je wellicht meer aan dan de ander. Past meer bij jou als professional, of sluit sterker aan bij je manier van werken. Of je ziet een combinatie van strategieën voor je. Lees ze eerst maar eens door en ga dan voor jezelf na wat je aanspreekt en waarom.

Strategie 1: cureren, ofwel het delen van waardevolle bronnen.

Content cureren is de kunst van het verzamelen van relevante content, hier iets aan toevoegen en dit toegankelijk maken voor je netwerk. ‘Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi’ aldus Peter Boots, die in deze blog content curation tips geeft voor thoughtleaders. De online wereld bestaat uit zo ontzettend veel blogs, tweets en artikelen. En het ene materiaal doet er meer toe dan het andere. Hoe fijn is het als iemand die goed thuis is in het thema een eerste selectie maakt? En daar ook nog een eigen mening aan toevoegt? Het is een relatief laagdrempelige manier van delen. Je deelt blogs, tools, onderzoek, nieuwtjes, opinie-artikelen, handleidingen, voorbeelden uit de praktijk, infographics en nog veel meer. Je leert er zelf veel van en je wordt zichtbaar binnen je netwerk. Ik vind Wilfred Rubens een mooi voorbeeld van een thoughtleader die online zeer zichtbaar is door onder meer het cureren van content. Lees maar eens een paar blogs van zijn hand om daar een indruk van te krijgen.

Strategie 2: actief meedoen in online gesprekken.

Online en offline zijn er allerlei ‘werkplaatsen’ te vinden waar je kunt aansluiten. En waar je mee kunt doen in gesprekken. Misschien ben je al aangesloten bij een of meer groepen op LinkedIn? Je kunt besluiten om in zo’n groep actief te gaan participeren. Door te reageren op vragen van anderen, contact te leggen, zelf een vraag of voorstel te doen. Daarmee laat je zien wat je bezig houdt, waar je in je praktijk aan werkt, welke kennis en expertise je hebt. Naast een groep op LinkedIn, Facebook of Google+, kun je ook overwegen om actief mee te gaan doen in een MOOC. Een Massive Open Online Course. Je hebt dan wel een sociale MOOC nodig; een MOOC waarin interactie en kennisuitwisseling tussen de deelnemers een belangrijk of zelfs centraal element is. Anders is het heel moeilijk om je online zichtbaarheid te vergroten.

Strategie 3: zelf publiceren, van ‘brainsnacks’ tot blog

Een derde strategie is zelf publiceren. Laten zien waar je mee bezig bent middels tweets, blogs, video’s. Ik vind het een fijne manier van online zichtbaarheid, omdat schrijven voor mij een goede vorm van reflecteren en leren is. Een praktijkervaring, tool of boekbespreking schrijven levert mij altijd nieuwe ideeën en inzichten op. Het vraagt meer lef dan de eerste twee strategieën. Het vraagt om de schroom voorbij te gaan en de vaardigheid om je eigen gedachtes/werk/vraagstukken/successen te expliciteren. Je treedt meer naar buiten, je laat meer van jezelf zien.

Welke strategie spreekt je aan? Waarbij krijg je zin om te beginnen? Dan vermoed ik dat je volgende vraag is hoe je het praktisch vorm kunt geven. We zijn een initiatief gestart genaamd Doen Denken Delen en daar vind je heel concrete werkvormen die je helpen om een start te maken met online zichtbaarheid. Neem anders eens een kijkje op de bijbehorende website: doendenkendelen.nl Nog flink in ontwikkeling, maar van start kun je!