Sociaal en gezamenlijk leren vereisen een bepaalde mate van (zelf)vertrouwen: je geeft jezelf toch enigszins bloot door die vraag voor te leggen. Hoe kun je dit vertrouwen online opbouwen? Kennisdelen en collectief leren vraagt om waardevolle en diepgaande discussies. Over het delen van die kennis die echt waardevol is voor collega’s. Over het voorleggen van die vraag waar je echt geen antwoord op hebt. Meer en meer zetten we nieuwe media in om processen van kennisdelen en informeel leren te ondersteunen. Een belangrijke factor in het succes hiervan ligt mijn inziens bij het geven of opbouwen van het vertrouwen van betrokkenen.

Met alleen het stellen van goede vragen bereik je geen kwalitatieve dialoog. Het vergt ook een bepaalde mate van vertrouwen bij de deelnemers om een reactie te ‘durven’ plaatsen. Zit de ander wel op mijn reactie te wachten? Ben ik wel de juiste persoon om hier antwoord op te geven? Ik ken degene die de vraag stelt helemaal niet…En dan komt mijn reactie zo zwart of wit te staan. Of interpreteert de ander mijn reactie wellicht heel anders dan bedoeld.

Welke strategieën kun je gebruiken als facilitator van online leren om het vertrouwen op te bouwen? Geïnspireerd door de infographic ‘The Path to Building Trust Online‘, het ARCS-model (een motivatietheorie) en reflectie op mijn eigen praktijk, kom ik tot de volgende strategieën:

  • Erken het gevoel: waarschijnlijk voel jij je als facilitator al aardig vertrouwd met het online delen van kennis en ideeën. En stel je redelijk gemakkelijk een vraag aan een bekend of onbekender netwerk. Maar kun je je nog terughalen hoe het voor jou in het begin was? Je eerste bericht in een online forum? Dat heb je wellicht ook een paar keer herlezen voordat je op ‘sent’ drukte.
  • Waardeer: reageer vlot op een bericht dat iemand heeft geplaatst. Niets is zo vervelend als niets horen op een bericht, zeker als je je er niet helemaal zeker over voelt. Een waarderende reactie kan heel stimulerend werken en iemand het gevoel geven op de goede weg te zitten.
  • Nodig uit: stel een (vervolg)vraag die niet te ingewikkeld is om te beantwoorden. Kan de ander er gelijk op dat moment in een paar minuten op reageren? Op deze manier nodig je uit tot verder online gesprek en deze interactie zal een positief effect hebben op het vertrouwen.
  • Wees voorbeeld: doe regelmatig mee als deelnemer in een online discussie. Meng je in het gesprek, stel je vragen, denk hardop en laat jouw onzekerheid of zoektocht ook zien.
  • Werk aan verbindingen: biedt verschillende mogelijkheden voor mensen aan om elkaar te leren kennen. Niet alleen op de inhoud maar ook op persoonlijke vlak zijn onderlinge verbindingen belangrijk. Af en toe met elkaar lachen kan het onderlinge vertrouwen zeer goed doen.
  • Zorg voor kleine successen. Je zelfvertrouwen neemt toe als iets je lukt, als je over je eigen bijdrage tevreden bent. En het vertrouwen in het netwerk groeit als je waardering krijgt voor je bijdrage. Als je merkt dat jouw reactie er toe doet. Als facilitator kun je een variëteit aan activiteiten initiëren, zodanig dat er voor iedereen wel wat wils is. En als je dan in een bericht aan de hele groep een paar successen oogst van de afgelopen periode…

Wat helpt jou om vertrouwen op te bouwen?

Schermafbeelding 2014-02-27 om 22.09.51