Tja; was dat maar waar: alle cursisten in jouw online cursus betrokken, actief, gepassioneerd over het onderwerp, hartstikke leergierig, super gemotiveerd…

We vroegen ons in de online cursus Sociale media voor facilitatoren af, hoe je dit voor elkaar kunt krijgen; “hoe krijg je mensen in beweging online?”. Ik ben daarmee samen met een cursusgenoot aan de slag gegaan en heb deze vraag aan onze medestudiegenoten Online gesteld. En toen maar wachten op reactie….

Nee (natuurlijk niet); ik ben zelf ook maar actief geweest door als eerste aanzet een artikel aan te zwengelen als Food for Thought voor deze discussie: dit artikel beschrijft hoe studenten vaardigheden verkrijgen voor online cursussen en hoe ze dat beleven. Toen de inhoudelijke reacties kwamen ging ik uiteraard als echte facilitator verdere reacties aanmoedigen en vragen stellen om de discussie leven in te blazen, aannemende dat dit effect zou hebben. Joitske voegde in de discussie ook een artikel wat nog meer Food for Thought gaf: teasing_online_readers

Gaandeweg in de discussie dacht ik ook even: “leuk en al, maar heb je nu echt invloed als facilitair? is het niet zo dat als mensen het druk hebben, dan hebben ze het druk?”  Een twijfelmoment dus. Gelukkig heeft iedereen gereageerd en het waren inhoudelijk hele goede bijdragen, ook veel op basis van eigen ervaring. Toen ik alle bijdragen bij elkaar optelde en analyseerde, kon ik een samenvatting geven in de vorm van een Top 10 Tips om mensen in beweging te krijgen / houden online.  Deze lijst is een mengeling van ervaringen van de groep en artikelen die erbij gevoegd zijn.

Nou, daar komt ie, de top 10 tips:

1. Zet hele duidelijke doelen. Laat mensen ook persoonlijke doelen stellen.

2. Stel je vraag heel specifiek en heel gericht.

3. Zorg dat elke discussie een toepassingselement heeft; wat kun je ermee?

4. Het helpt als het resultaat ‘ertoe’ doet.

5. Benoem deadlines en tijdschema.

6. Zorg dat de inhoud op de situatie(s) van de cursist is toegesneden.

7. Zet regels over hoe je discussieert.

8. Zorg voor nieuwe elementen die nieuwsgierig maken.

9. Gebruik videofilmpjes.

10. Geef ruimte om vragen te stellen.

Klinkt het te makkelijk of te algemeen? Heb je je bedenkingen? Voor iedereen die wat meer wil weten, heb ik nog een aparte bijlage Top 10 tips om mensen in beweging te krijgen gemaakt waarin ik alle punten wat praktischer heb gemaakt zodat je er toch echt mee aan de slag kunt.

Mij heeft dit proces in elk geval wat meer bewust gemaakt van de rol die de facilitator op zich kan nemen om cursisten te betrekken en actief te laten zijn. En ben ik over mijn twijfelmoment heen van “misschien heb je wel helemaal niet zo’n invloed”. Dat stemmetje is in elk geval weg. Ik ga in elk geval heldere vragen stellen, heldere doelen stellen, planning erbij, dingen bedenken hoe je nieuwsgierigheid van mensen kunt opwekken, om beweging te krijgen/houden als ik weer een online exercise begeleid.

En als je dit leest en je hebt nog meer tips: voeg het volgnummer 11, 12, 13, etc. toe en geef dit als reactie op deze blog! Alvast bedankt!

Pui Yee – cursist Sociale Media voor facilitatoren – jaargang 2013.