Een animatie video kan iedereen nu zelf maken met handige do-it-yourself tools. In deze blog vind je een aantal goede sites en tips om mee te starten.

In elke Ennuonline leergang is er wel iemand die heel trots een zelfgemaakte animatie video laat zien. In de laatste leergang kwam Margreet helemaal enthousiast binnen: ´is er tijd om mijn video te laten zien?´ Natuurlijk mocht dat. Haar video oogstte veel lof en bewondering van alle deelnemers. Natuurlijk kwam de vraag hoeveel tijd het heeft gekost om te maken.. `dat zal ik maar niet tellen maar ik heb 2 keer tot 1 uur ´s nachts eraan zitten werken´

Het goede nieuws is dus dat je niet altijd een professionele animatiemaker nodig hebt om een video te maken. Het slechte nieuws is dat het maken van een do-it-yourself animatie video je de eerste keer wel redelijk wat tijd kost. Maar het is leuk en verslavend om te doen. En de tweede keer gaat het al een stuk sneller.

Wat is een animatievideo?

Een animatie is een film waarin geen acteurs spelen, maar veel plaatjes achter elkaar zorgen voor beweging. Dit is een voorbeeld van een professionele animatie video over teamwork.

Binnen de do-it-yourself animaties voor leerdoeleinden kun je onderscheid maken tussen:

  • De whiteboard animaties
  • De getekende animaties
  • De stop motion videos
1.Whiteboard animaties

De whiteboard animatie bestaat uit een vertelling en tekenaar die mee tekent en zo het verhaal illustreert. Deze zijn nu populair. Een bekende animatie is wellicht de video over motivatie van professionals getiteld Drive.

Veel gebruikte Whiteboard tools zijn:

2. Getekende videos

Er zijn veel tools waarin al tekeningen staan die je kunt selecteren en waar je teksten aan toe kunt voegen. Zie hieronder een probeersel van mij van een paar jaar geleden.

Tools die je kunt gebruiken zijn:

Bij de laatste twee kun je ook gebruik maken van video materiaal wat al online staat en je kunt gebruiken in jouw video.

3. Stop motion videos

Stop-motion is een animatievorm waarbij je elk object steeds fotografeert terwijl het in beweging is. Daarna speel je de frames achter elkaar afspeelt. Daardoor lijkt het alsof het object beweegt.

Hier vind je een uitleg hoe je dit zelf kunt doen. Ik ken eigenlijk geen online tools die stop-motion video´s maken faciliteren. Er is wel de stop motion app voor iphone of ipad, maar daar heb ik geen ervaring mee. Lees verder in de blog van Marcel de Leeuwe een mooi voorbeeld.

Werkt het?

Er is onderzoek gedaan naar het effect van whiteboard videos door Richard Whiteman. Het onderzoek toont aan dat het heel effectief is in de aandacht vasthouden vergeleken met talking head videos. 15% meer informatie werd opgepikt en onthouden. In deze video meer informatie.

Tips bij het maken van animatie videos

  • Het belangrijkste werk is het uitdenken van je verhaal. Denk dit goed uit en zorg dat het verhaal niet te lang wordt.
  • Je kunt prima starten met een gratis account. Als je het vaker gaat gebruiken is het zeker handig een betaalde account te nemen omdat je dan toegang hebt tot meer karacters en langere video´s kunt maken bijvoorbeeld.
  • Bij de keuze voor zelf maken versus een professional inschakelen kun je kijken naar je beschikbare budget, het aantal kijkers (loont het de moeite) en hoe lang je de video kunt gebruiken. Als de inhoud van de video snel verandert kun je hem wellicht beter zelf maken.
  • Je zou een animatie video ook kunnen maken voordat je een professionele video laat maken. Hierdoor kun je het testen en makkelijk laten zien aan een professionele animatie studio waar je naar op zoek bent.
  • Werk met tekeningen. Een goed idee is om via Fiverr.com de tekeningen te laten maken. Overigens kun je via Fiverr ook een animatie laten maken.

Heb je nog meer tips, vragen of een mooie video waar je trots op bent? Deel het hieronder in het commentaar!

Ook leren hoe je aan de slag kunt met technologie in het vakgebied van leren en ontwikkelen? Doe mee aan de volgende leergang of schrijf je in voor een sneak preview!