Samen met Margreet Pols ben ik geïnterviewd via een Google Hangout door Stijn en Rogier van thenexttrainer. Was leuk om te doen – omdat het via Google Hangouts ging kostte het me weinig tijd – een uurtje. Het begon handig op z’n onlines…; ik ontving de uitnodiging voor de hangout steeds maar niet – niet in de mail en niet in de lijst met hangout notificaties. Daarna logde ik in met het gastaccount van the next trainer waar wel een uitnodiging stond maar de hangout afgelopen was. Ik werd wel een beetje boos omdat het normaal altijd best soepel gaat zo’n hangout. Uiteindelijk heb ik iedereen uitgenodigd voor de hangout en dat lukte wel. Zo zie je maar weer dat je met de techniek ook creatief moet zijn.

Maar goed, genoeg over de startproblemen – daarna hebben we met zijn 4-en een gesprek gehad over webinars wat je hieronder kunt bekijken (26 minuten). In het begin gaat het over het verschil tussen een online training en een webinar als onderdeel van een langer online traject. The next trainer organiseert zelf gratis webinars en noemt dit online trainingen, dan zijn het eigenlijk mini-trainingen. Zelf zou ik een enkele webinar niet zo snel een online training noemen maar what’s in a name…

Daarna gaat het over de angst voor de techniek en het onwennige van achter je laptop praten in plaats van voor de groep. Dit is een onwennigheid die veel trainers hebben. Er komen tips voorbij hoe je daarmee om kunt gaan zoals eerst eens aan een aantal webinars meedoen en vragen stellen vooraf en tijdens het webinar zodat je toch het gevoel van contact ontwikkelt. Enfin, kijk naar de onderstaande video als je meer wilt weten over het zelf organiseren van webinars en hoe wij de toekomst zien voor trainers.

Wil je meer leren over hoe je zelf een webinar kunt ontwerpen en faciliteren? Schrijf je dan in voor onze workshop op 23/24 september.