(foto van Mooste via Flickr)

In november (vorig jaar kan ik nu zeggen!) hebben we de tweede workshop online faciliteren gehad. Een ruime week online en aan het einde een dag face-to-face. Ik ben erg voor het online beginnen. Het leuke was dat we vooraf in de geplande chats al een aantal vragen van deelnemers konden bespreken en met elkaar al veel goede tips konden verzamelen. Ook werd duidelijk wie al veel ervaring had en waarmee. Op de dag zelf konden we daarom een behoorlijke verdiepingsslag maken.

Een belangrijk terugkomende vraag (die auteurs over sociale media nooit behandelen omdat zij het hebben over de grote massa die al online is…) is hoe je nu om kunt gaan met mensen die online communiceren niet kennen/niet prettig vinden/of liever gewoon afspreken ‘want je hebt toch face-to-face contact nodig om samen te werken’. In de meeste groepen zul je deze mensen wel tegenkomen.

Wat kun je dan als online facilitator doen om te voorkomen dat ze helemaal niet mee gaan doen bij een online traject dat je hebt opgezet? Hier wat tips, oa. gebaseerd op de training en mijn eigen ervaring:

  • Maak duidelijk dat het gewoon werk is, het kost tijd, dat moet je vrijmaken. Geef duidelijk aan hoeveel tijd en geef tips deze tijd te ‘blokken’ bv. in de agenda.
  • Zorg voor een goede helpdesk. Niet alleen een verborgen email adres ergens op de site, maar biedt in persoonlijke berichten ook aan om te helpen.
  • Stimuleer ze om het online communiceren een kans te geven. Zodat ze de tijd nemen om de tool te leren kennen. In het begin is het misschien wat dwalen, maar dat hoort erbij. Daarna pas oordelen. Geef mee dat het een leercurve is en dat het wat van je vraagt qua kwaliteiten.
  • Benadruk dat het overweldigend kan zijn, en dat je moet durven te kiezen, je hoeft niet alles te volgen (werk vanuit je eigen focus, vraag, doel). Het is prima als je niet alle berichten leest.
  • Adviseer deelnemers om korte sessies te plannen, maar wel regelmatig.
  • Help ze met tips voor het bijdragen. Als het een forum betreft kunnen dit tips zijn als: “Schrijf korte bijdragen, dit is makkelijker te volgen en kost minder tijd. Je kunt ook beginnen met aangeven dat je het verhaal van iemand hebt gelezen en je het leuk vond. Stop niet teveel verhalen in 1 stukje. Aan de andere kant, kijk ook eens naar bijdragen van anderen voor voorbeelden.” Als het een teleconferentie is is het goed om de conventies uit te leggen zoals “Mocht je eerder weg moeten, zeg dan even dat je gaat ophangen.” Voor mensen die niet gewend zijn aan teleconferenties kunnen die hele nieuwe situaties zijn waarin ze niet weten wat te doen.

Meer tips of ervaringen?

Reblog this post [with Zemanta]