In New York hebben we de duckboat genomen. Dit is een bus die zo het water inrijdt. Dan kun je door de stad rijden, maar krijgt ook een mooi uitzicht vanaf de boot (dit deden we natuurlijk voor de kinderen, zouden we zelf nooit doen zo’n toeristisch uitstapje :). Een amfibie voertuig wat het beste uit water en land haalt.

Ik heb het wel eens over online faciliteren (en dit blog heet zelfs zo), maar ik heb het idee dat er maar weinig mensen zich online facilitator noemen. Beetje vreemde naam ook wel, als een soort potvis. Vaak als je online kunt faciliteren kun je ook face-to-face faciliteren, veel van de overwegingen en interventies zijn vergelijkbaar, net als de vaardigheden.

Een betere naam is wellicht de amfibie facilitator, die online en face-to-face kan faciliteren. De naam amfibie is afgeleid van het Griekse Amphi-bios, wat “dubbel-levend” betekent. Dit verwijst naar de levenswijze van amfibieën: ze kunnen zowel in het water als op het land overleven. Amfibieën zijn waarschijnlijk ontstaan uit vissen, die (zie de evolutie van de amfibie). Hieronder de ichthyostega, een overgangsvorm, later kwam er een grotere diversiteit in amfibieën, zoals kikkers en salamanders. Kieuwen werden longen, vinnen werden poten. Het is moeilijk te verklaren waarom, misschien minder water of minder voedsel in het water? Of waren het gewoon innovatie-beluste vissen?

Maar nu naar de facilitator/procesbegeleider.  Een ambifie trainer of facilitator kan zowel online als face-to-face faciliteren. In de meeste gevallen zal hij/zij van face-to-face (water) naar online ontwikkelen (land). Een echte ambifie zoekt het beste in beide werelden. Moet kieuwen hebben (face-to-face communicatievaardigheden en werkvormen) maar ook longen (online handig met tools, gevoel voor verschillende media). En dan kiezen wat het beste is in een bepaalde situatie. De overgang van vis naar amfibie heeft tijd gekost, en dat zal bij de amfibie facilitator ook zo zijn..

Ben jij al amfibie of voel je je meer zo’n paars overgangsbeest?