Navigate / search

Knowmads, bewoners, bezoekers en ambassadeurs

De manier waarop we ons bewegen in netwerken verandert door sociale media, ook de hoeveelheid mensen die we volgen wordt groter. We zijn als zelfstandige zonder personeel een eigen merk, binnen organisaties moet je je ook profileren en personal branding is geen vies woord meer. Technologie maakt dat we onze persoonlijke netwerken snel kunnen benaderen.

De Knowmad

Meet de knowmad. De knowmad is een professional die leergierig is slim gebruik maakt van de nieuwe sociale media om een master op zijn vakgebied te worden/ blijvenof Ben jij al eens een knowmad tegen gekomen? Wellicht herken je jezelf of een collega hierin: Ze is …. jong, nieuwsgierig, werkt met focus. Maakt zich nieuwe vaardigheden vlot eigen, werkt samen, intern en extern, krijgen dingen voor elkaar. Kan nieuwe problemen oplossen. Ze heeft vaardigheden als goed samenwerken, communiceren, creatief, flexibel, naar mogelijkheden kijkend. Ze heeft het te druk om aan een cursus mee te doen, maar leert door gebruik te maken van haar netwerk.Ze heeft een omgeving voor zichzelf gecreëerd die haar ondersteunt in het werk wat ze doet en in de doelen die ze wil bereiken. Knowmads zijn energiek en gedreven om handiger, slimmer, beter te worden. De knowmad verschijnt ook onder andere namen zoals de smart worker (Jane Hart), de guerilla learner (Geof Stead).

We zijn niet allemaal knowmads

Niet iedereen is die handige autonome knowmad, en dat is misschien maar goed ook. We zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn professionals die bijvoorbeeld weinig affiniteit hebben met nieuwe media en dus weinig tot geen gebruik maken van deze media binnen hun werk. Er zijn ook professionals die niet werken vanuit hun diepste passie en het fijn vinden om de deur van hun werk achter zich dicht te krijgen. Zij zullen minder gemotiveerd zijn om in de avond nog eens mee te doen aan een MOOC of Twitterchat. (los van de discussie natuurlijk of dit eigenlijk in je werkdag zou moeten passen…).

De bezoeker

De bezoeker heeft net als de knowmad hoge affiniteit met technologie, maar is minder gedreven in zijn/ haar vakgebied. Dit betekent dat er wel degelijk gebruik gemaakt wordt van media als bijvoorbeeld LinkedIn groepen, maar heel functioneel. De bezoeker zal minder dan de knowmad een opinieleider zijn.

De bewoner

De bewoner (in het Engels de resident genoemd) is niet zo handig met technologie maar wel heel gedreven en gepassioneerd in zijn vakgebied. Dit zorgt ervoor dat hij heel goed keuzes kan maken. Hij zal dus wel heel actief zijn en waardevolle bijdragen leveren in een online community en daar ook tijd in steken. Omdat technologie niet zijn sterkste kant is zal hij waarschijnlijk bewuste keuzes maken, bv wel actief mee doen in twee communities maar niet steeds op andere plekken zoeken naar informatie.

De ambassadeur

De ambassadeur is iemand die niet uitblinkt in online vaardigheid en ook niet hoog scoort op intrinsieke motivatie. Het is wel een ambassadeur voor sociale media en nieuwe mogelijkheden omdat hij zich bewust is van het feit dat het technologie landschap verandert. Echter, de ambassadeur brengt het zelf niet in de praktijk.

Dit model hebben we uitgewerkt in het kader van ons nieuwe boek ‘Leren in tijden van tweets, apps en statusupdates‘. We willen graag feedback. Helpt dit model om te verklaren hoe collega’s om jou heen zich verhouden tot professioneel gebruik van sociale media? Wat vind je van de benamingen (knowmad, bezoeker, bewoner, ambassadeur). Hoe zou je de verschillende groepen in je organisatie kunnen ondersteunen? 

Ps. overal waar hij staat kan zij staan en andersom

Meer blogs geschreven door Joitske Hulsebosch

Joitske Hulsebosch is zelfstandig adviseur op het gebied van leren in organisaties, netwerken en communities. Zij helpt trainers, HRD-ers en adviseurs om hierbij slim gebruik te maken van sociale media.

Comments

Gerdi
Reply

Mooie indeling die duidelijk kader geeft als je iets met sociale media wil.
Dank je wel voor het delen!

Mirjam
Reply

Over de specifieke rollen:
o Ik vind knowmad leuk en mooi. Er zitten een paar taalfoutjes in het cursieve gedeelte van de paragraaf (moet zijn: Ze heeft een omgeving voor zichzelf gecreëerd die haar ondersteunt in het werk wat ze doet en in de doelen die ze wil bereiken).
o Ik zou de term bezoeker in eerste instantie anders interpreteren. Meer als een ‘lurker’, of, zoals jullie schrijven, iemand die technologie functioneel gebruikt, maar niet actief het voortouw neemt. Betekent dit dan ook dat je niet gedreven bent? Dat vraag ik me af.
o De bewoner. Er staat: “…is handig met technologie, maar wel heel gedreven en gepassioneerd in zijn vakgebied”. Daar moet volgens mij “niet zo handig” staan.
o Ik vind bezoeker/bewoner niet zulke duidelijke termen.
o Waarom heeft de ambassadeur wel een visie?

Ik begrijp de indeling van het model en vind dat ook een logische en goede indeling. Ik heb alleen vragen bij de beschrijvingen van de rollen. Die vind ik niet direct duidelijk (behalve de knowmad, die wel). Bijvoorbeeld, bij de ambassadeur zou ik die ‘visie’ weg laten en het houden bij iemand die weinig affiniteit met technologie heeft en weinig intrinsieke motivatie (die visie komt voor mij een beetje uit de lucht vallen, als je begrijpt wat ik bedoel).
• Ik mis het aspect van de mensen die wel willen, maar niet goed kunnen. Het klinkt nu alsof iedereen die het gebruikt, het ook effectief gebruikt en dat is wat mij betreft de grote vraag (ik weet het, ik ben nogal een repeterende plaat op dat punt, ha ha).

Joitske Hulsebosch
Reply

@mirjam dank je wel. Ik denk dat we nog betere termen moeten zoeken. Bewoner en bezoeker zijn geleend van visitor en resident. Ik dacht zelf ook aan de mensen die niet willen of kunnen.. Dat moeten we misschien goed duidelijk maken. De mensen die wel willen maar niet goed kunnen zijn de ambassadeurs. De typfouten zal ik eruit halen!

Merle
Reply

Leuk model! In reactie op comment van Mirjam: het gaat denk ik idd om niet kunnen en/of niet willen. En dat geldt voor zowel het zoeken in sociale media, het reproduceren of reageren van wat anderen doen en zelf nieuwe informatie toevoegen.

Inge van Rijt
Reply

Voor mij brengt de team ambassadeur ook verwarring met zich mee. Ambassadeur is voor mij namelijk iemand die vooruitstrevend is, iemand die je helpt ergens te komen (binnen de termen van verandermanagement). Dat is in dit model niet.
Daarnaast mis ik in dit mode een duidelijke omschrijving van de persoon die wel goed is in de technologie, maar niet zo hoog scoort op het vakgebied. Jullie omschrijven hem nu als bezoeker. Maar vind de uitleg hierbij niet erg sterk.
Het zou ook interessant zijn om voorbeelden te geven wat de gevolgen van zo’n bezoeker zijn. Wat betekent zijn/ haar deelname binnen (kennis)communities bijvoorbeeld
Ik zou dus de benamingen aanpassen. maar ook duidelijkere omschrijvingen van de rol: welke kemerken heeft deze persoon? Wat zie je aan hem? Wat valt op aan hem? Wat zijn de gevolgen van zijn gedrag? Wat draagt hij bij?, wat draagt hij juist niet bij? etc.

Joitske Hulsebosch
Reply

@inge dank je wel voor je feedback! Heb je nog suggesties voor benamingen? We zullen werken aan de uitleg van de bezoeker en voorbeelden van gedrag van deze persoon en wellicht wat je er binnen organisaties mee kunt

Cora Verburg
Reply

Ik vind de vier namen niet logisch bij elkaar passen. De ambassadeur in de juiste betekenis vertegenwoordigt een ander land. Of ook een organisatie of groep voor promotionele doelen. Zoals de ambassadeur in het model is geplaatst is het nou niet bepaald de positie om flink de sociale media te promoten. Ik heb wel mensen ontmoet die niet zo vaardig waren in internettools, maar wel schoorvoetend eens mee gingen doen aan een MOOC om zo wat (buitenschot) ervaring op te doen, ook al had het niet direct met hun vak te maken. Meekijken over de schouders van anderen. Passief deelnemend… De luisteraar…. Bereid mee te doen met bijdrage als het haalbaar bleek met de tool…. Dus eerder een meelifter…..

Dat mij de vier woorden niet zo aanspreken komt vermoedelijk doordat de lijn hoge en lage intrinsieke motivatie niet nader is gedefinieerd. Om wat voor soort motivatie gaat het? Motivatie om gebruik te maken van social media? motivatie om je verder te professionaliseren in je vak/passie? motivatie om te leren en te ontwikkelen? motivatie om te excelleren in je vak?
Iemand die weinig actief is met social media en weinig actief met z’n vak zie ik niet gauw ambassadeur zijn voor social media. “Moet je je ook nog in gaan verdiepen”. Ik zie ze ook niet voor mij.

Ik proef een dilemma in dit model. Er zijn mensen heel actief op het web en met social media, gedreven vanuit een passie, echter niet zijnde hun vakgebied van huidig werk. Doet me denken aan de Roemeense student die zich versliep in de studieweek: hij had die nacht heel actief van alles gedaan op het social web voor zijn personal branding als DJ. Waar nodig wist ie overigens tijdens de studieweek heel goed de juiste plaatjes te schieten van de juiste (technische) hotspots van de studieweek voor z’n verdere personal branding.
Geen ‘smart worker’ wel een ‘smart user’.

Ik ken mensen die nauwelijks handelingsbekwaam zijn met internet/social media. Maar die heel goed weten hoe zaken zich ontwikkelen in hun vakgebied. Zij weten hun informatiebronnen te achterhalen, al dan niet (met hulp) via internet en andere wegen. Is dat dan slechts een bezoeker? Het is nog maar de vraag of ze het web hebben bezocht of dat ze alleen na aanreiking van de link het toetsenbord benutten. Het gaat hier dus meer over een ‘non-user’ die als het even kan op andere manier zijn verdieping gestalte geeft.

Afijn, het is een perspectief. Ik zie dat anderen al vanuit andere perspectieven hebben gereageerd. Hopenlijk volgt er nog meer.

Succes met de voortgang.

henny van doorn
Reply

mischien is jullie motivatiedimensie te vervangen door: werkt vooral individualistish versus sociaal (als attitude van delen/samenwerken versus voor je zelf houden en concurreren)

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Subscribe without commenting