Navigate / search

5 redenen om niet online te gaan als procesbegeleider of trainer

We werken steeds meer online, maar binnen aan het werk als begeleider van teams, organisatieverandering of facilitator kun je nog steeds focussen op face-to-face activiteiten. Hierbij 5 goede redenen om NIET online te gaan:

1. Je deelnemers hebben liever face-to-face contact

Veel mensen zeggen dat ze het liefst bij elkaar komen. Uiteindelijk is dat het gezelligst toch? Wie weet dat je door een online voor- of natraject wel gedwongen zou worden om langer met het onderwerp bezig te zijn en je ook nog echt te gaan interesseren en focussen op wat je zelf wilt leren. Makkelijk is dan een bijeenkomst die je lekker in je agenda kunt zetten en waar je achterover kunt gaan leunen.

2. Je wilt je agenda graag vol met bijeenkomsten dat maakt het overzichtelijk

Stel je voor dat je online moet gaan organiseren, dan moet je meer tijd achter je computer doorbrengen. Dan is face-to-face contact makkelijker en overzichtelijker want dan kun je je week volplannen. Online vraagt meer van je capaciteiten om je werk te organiseren. Je zou dan flexibeler moeten worden met je werk inplannen. Dat zou de vrijheid geven om ook je privé activiteiten makkelijker in te plannen.

3. Alleen face-to-face kun je het vertrouwen opbouwen voor echte gesprekken

Echte goede gesprekken vinden alleen face-to-face plaats. Online is maar een substituut voor face-to-face contact, van veel minder waarde. Wel gek inderdaad dat mensen steeds meer online daten en op de hoogte blijven via facebook en whatsapp groepen. Dat is ook alleen maar oppervlakkig contact en kan niet veel invloed hebben. Echte belangrijke gesprekken vinden face-to-face plaats en niet in chat. Online zou je niets gedaan krijgen en geen invloed hebben. Gek dat politici zoveel investeren in aanwezigheid op Twitter toch?

4. Je werkt niet met jongeren

Als je met jongeren zou werken zou je wel meer online gaan doen. Jij werkt veel met 40+ ers en die zijn heel weinig online en helemaal niet handig. E-mailen gaat nog net. “Don’t teach old dogs new tricks”. Gelukkig maar dat jij met ouderen werkt dan hoef je ook niet met de ontwikkelingen mee te gaan. Doen ouderen ook niet.

5. Je hebt geen feeling met techniek

Als je meedoet met een webinar gaat er altijd wel iets mis in de techniek. Al die virussen op je computer. Het is een goede reden om daarom ver te blijven van online faciliteren. Voor je het weet wordt je verantwoordelijk dat de techniek goed loopt. Stel dat er iets mis gaat dan kun je toch niet gaan improviseren? Dat is geen onderdeel van je vak toch?

Meer blogs geschreven door Joitske Hulsebosch

Joitske Hulsebosch is zelfstandig adviseur op het gebied van leren in organisaties, netwerken en communities. Zij helpt trainers, HRD-ers en adviseurs om hierbij slim gebruik te maken van sociale media.

Comments

Haye Elgersma
Reply

De gulden middenweg is volgens mij het beste. Samenwerken doe je met elkaar en de ene keer is fysiek geschikt en de andere keer is online samenwerken veel slimmer om te doen.

Joitske Hulsebosch
Reply

Dag Haye, precies het gaat om het kiezen van de juiste modus maar je ziet vaak dat overtuigingen werken richting afspreken. Zie jij dat ook?

Mariel Rondeel
Reply

Mooie prikkelende blog. Ik ben enthousast over de combi f2f, ofwel blended leren. Die werkt heel krachtig is mijn ervaring. Dus ook de gulden middenweg. Waarbij het inderdaad wel wat van je vraagt om online te faciliteren. Alertheid en snelheid

Joost Verbrugge
Reply

Ha Joitske,
nog een goede reden om niet online te gaan: “Het oude vertrouwde behouden”.
Al die nieuwe technologie, alles verandert, terwijl het oude toch goed genoeg is? Waarom zou je jezelf en de deelnemers per ongeluk meer leren als de inhoud van jouw programma? Voor je het weet maak je ze onbewust handiger met online toepassingen.
Er is al zoveel dat verandert… Het enige dat veranderen moet zijn de echte noodzakelijke veranderingen, zoals airco in de auto, electrische ramen en verwarmde buitenspiegels, regensensoren, dat soort dingen…

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Subscribe without commenting